Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9997.900 - Niebiańskie ptysie
Niebiańskie ptysie
  • 9997.900 - Niebiańskie ptysie

Dziś będzie przepis przekazywany w moim domu z pokolenia na pokolenie. Niebiańskie ptysie – mmm… To nie są byle jakie ptysie.. to ptysie jakie jadłam zawsze u mamy. Sekretem jest krem! Niebiańsko pyszny! W sieci krąży sporo przepisów na ten przysmak ale z dumą mogę stwierdzić, że takiego jak mój nie znalazłam. Kremu używamy z mamą też do karpatki. Do zrobienia ptysi zachęciła mnie znajoma, która ostatnio stwierdziła cytuję Pamiętam smak karpatki Twojej Mamy jadłam ją pierwszy raz na urodzinach Marcina i od tego momentu uwielbiam chociaż minęło już ponad 20 lat”. Po takich słowach stwierdziłam, że zamiast karpatki zrobię ptysie – składniki te same! Zadzwoniłam do mamy, wysłuchałam uważnie wszystkich wskazówek i rad i oto przed Wami efekt mojej słodkiej pracy.

0008.900 - Niebiańskie ptysie

Składniki na ciasto:

  • 125 ml wody
  • 110 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 dużych jaj
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • ½ litra mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

 9925.900 - Niebiańskie ptysie

Przygotowanie ciasta:

Olej zagotować z wodą. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażyć ok. 3 minut. Pozostawić do wystudzenia.

Do masy dodawać jajka, jedno po drugim stale ucierając/miksując. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.

9954.900 - Niebiańskie ptysie

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Prostokątną blachę (najlepiej taką jaka jest w piekarniku) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy ok. 3 cm., można też ciasto nakładać łyżeczką – ja tak zrobiłam. Pamiętać o dość sporych odstępach między ptysiami bo urosną w czasie pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, jak ciasto będzie złote, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Na koniec suszyć ptysie przez 10 minut w temperaturze 150 stopni uchylając drzwiczki piekarnika.

Ptysie po upieczeniu powinny być suche w środku.

9959.900 - Niebiańskie ptysie

Przygotowanie kremu:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko dobrze rozmieszać w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Zestawić z palnika i wlać rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotować ciągle mieszając. Pozostawić budyń do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem. Łyżka po łyżce dodawać nasz budyń, ciągle miksować. Na koniec dodać sok z cytryny.

9939.900 - Niebiańskie ptysie

Zimne ptysie nadziewać kremem. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, szprycy lub szczykawki. Końcówkę delikatnie wbić w ptysia i napełnić go kremem.

Można również przeroić ptysie i przełożyć kremem.

Ptysie przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

0001.900 - Niebiańskie ptysie

9975.900 - Niebiańskie ptysie 

Uwagi:

Zamiast kremu możecie przełożyć ptysie bitą śmietaną w tym celu należy ubić 500 ml schłodzonej śmietanki 36%. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru pudru i jedno małe opakowanie cukry wanilinowego.

Smacznego!

0035.900 - Niebiańskie ptysie

0065.900 - Niebiańskie ptysie

 

Pozostaw odpowiedź