Niezwykle proste, odrywane ciasto drożdżowe z borówkami to idealna propozycja na weekendowe śniadanie lub letni podwieczorek. Ciasto wygląda bajecznie i tak też smakuje. Dużym jego plusem jest fakt, że nie trzeba go kroić, każdy odrywa taki kawałek ciasta jaki chce 😊.
Składniki na ciasto:
- 240 g mleka 3,2%
- 8 g suchych drożdży
- 40 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 455-490 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 150 g borówek
- 3 łyżki płynnego masła
- 1 garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści – WAŻNE! Nie można zagotować mleka, ma być ciepłe, ale nie gorące!
W misce mieszamy 1 szklankę mąki, sól, cukier i drożdże. Dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski.
Zaczęłabym od 455 g mąki, jeśli ciasto będzie rzadkie stopniowo dodawałabym resztę mąki.
Spód dużej keksówki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski posmarowanej odrobina masła lub oleju, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wciskamy ciasto ręką, przekładamy na blat i krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 60 x 30 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż krótszego boku na 5 pasków.
Na pierwszym prostokącie rozkładamy kilka borówek, przykryć drugim – ponownie rozkładamy owoce i tak dalej, ostatnia warstwa ciasto będzie bez owoców. Tak otrzymane ciasto kroimy w poprzek na 6 równych części i układamy je bokiem w keksówce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy temperatury do 180.
Wyrośnięte ciasto posypujemy borówkami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Wyjmujemy, pozostawiamy w formie ok. 110-15 minut po czym wyjmujemy.
Smacznego!
Magdalena
Written on 9 lipca 2018
wspaniałe! musi smakować pysznie 🙂
Katarzyna
Written on 11 lipca 2018
Naprawdę pysznie wygląda to ciasto. Muszę spróbować 🙂
Kuchnia Marty
Written on 11 lipca 2018
Koniecznie! Ciasto jest pyszne i proste 🙂
Piotr
Written on 12 lipca 2018
Takiego ciasta jeszcze nie próbowałem, a wygląda naprawdę pysznie!
Kuchnia Marty
Written on 13 lipca 2018
Piotr, koniecznie musisz spróbować 🙂