Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8951.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów
4
Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów
  • 8951.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Słowo „garnir” z francuskiego oznacza „dekorować”, „przystroić”, a więc garnirowanie to nic innego jak dekorowanie potraw, deserów oraz naczyń, na których nasze danie, czy desery są podawane.

8977.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Nie od dziś wiadomo, że poza smakiem bardzo waży jest wygląd i sposób podania dań czy deserów. To właśnie ten czynnik często decyduje, czy zechcemy skosztować oferowanych potraw.

Garnirowanie jest sztuką. Ważne, aby zachować spójność z całą resztą dania, przyciągnąć uwagę oraz podnieść wszystkie walory przygotowanego deseru czy potrawy.

Coraz rzadziej ozdabiamy nasze desery, potrawy czy talerze np. kwiatkiem z marchewki, grzybkiem z jajka, półksiężycem z cytryny czy pomarańczy. Szukamy coraz częściej dodatków i sposobów, dzięki którym nasze danie będzie wyglądać jak kulinarne arcydzieło!

Dziś podpowiem Wam, jak w łatwy i szybki sposób w zaciszu własnej kuchni stworzyć deser, który zachwyci wyglądem każdego!

8895.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Zacznijmy od tego, że polecam przygotowywanie „małych” porcji – taki talerz wygląda dużo bardziej estetycznie. Zachowajmy minimalizm i umiar!

Poniżej przedstawię kilka pomysłów na ozdabianie i dekorowanie deserów i talerzy przy użyciu czekolady:

8822.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

SPOSÓB PIERWSZY:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada (gorzka, deserowa, mleczka)
  • folia aluminiowa
  • łyżka
  • nóż/łopatka

Czekoladę obojętnie jaką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę i za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta.

8826.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki. Takie połamane kawałki czekolady idealnie nadają się jako wykończenie kremowych tortów.

8961.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

8965.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów 8980.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

SPOSÓB DRUGI:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada
  • przezroczysta, plastikowa okładka (np. sztywna koszulka)
  • 2 gumki recepturki
  • butelka do sosów (Dyspenser) lub rękaw cukierniczy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na naszej okładce wzorki.

8830.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Czekamy kilka chwil aż czekolada zacznie zastygać i zwijamy okładkę w rulon, na końce zakładamy gumki i chowamy na 10-15 minut do zamrażarki.

8840.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Po tym czasie delikatnie zdejmujemy nasze ozdoby. Tak przygotowane dekoracje mogą nie tylko służyć jako wykończenie deserów, możemy również przygotować z nich koszyczek/miseczkę, w której podamy deser lub lody.

8863.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

8906.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

SPOSÓB TRZECI:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada
  • wódka ( ½ małej szklanki)
  • butelka do sosów lub rękaw cukierniczy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i wlewamy do szklanki z wódką tworząc różne wzorki.

8849.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Czekolada w alkoholu w momencie zastygnie. Nasze ozdoby wyławiamy i przechowujemy w lodówce.

8867.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

SPOSÓB CZWARTY:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada
  • talerze
  • jadalne kwiaty
  • bakalie/ziarna kawy itp.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na talerzach wzorki, które dodatkowo można udekorować kwiatami lub bakaliami.

8854.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

8943.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

 

SPOSÓB PIĄTY:

Potrzebne nam będą:

  • sztućce
  • kakao
  • sitko
  • talerze

Na talerzu układamy w dowolny sposób sztućce, wszystko posypujemy kakao. Delikatnie zdejmujemy z talerza sztućce i otrzymujemy piękną dekorację.

8875.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

8878.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

8970.900 - Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was tym wpisem do przygotowywania i podawania deserów, które nie tylko będą zachwycać smakiem ale również wyglądem.

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź