Słowo „garnir” z francuskiego oznacza „dekorować”, „przystroić”, a więc garnirowanie to nic innego jak dekorowanie potraw, deserów oraz naczyń, na których nasze danie, czy desery są podawane.
Nie od dziś wiadomo, że poza smakiem bardzo waży jest wygląd i sposób podania dań czy deserów. To właśnie ten czynnik często decyduje, czy zechcemy skosztować oferowanych potraw.
Garnirowanie jest sztuką. Ważne, aby zachować spójność z całą resztą dania, przyciągnąć uwagę oraz podnieść wszystkie walory przygotowanego deseru czy potrawy.
Coraz rzadziej ozdabiamy nasze desery, potrawy czy talerze np. kwiatkiem z marchewki, grzybkiem z jajka, półksiężycem z cytryny czy pomarańczy. Szukamy coraz częściej dodatków i sposobów, dzięki którym nasze danie będzie wyglądać jak kulinarne arcydzieło!
Dziś podpowiem Wam, jak w łatwy i szybki sposób w zaciszu własnej kuchni stworzyć deser, który zachwyci wyglądem każdego!
Zacznijmy od tego, że polecam przygotowywanie „małych” porcji – taki talerz wygląda dużo bardziej estetycznie. Zachowajmy minimalizm i umiar!
Poniżej przedstawię kilka pomysłów na ozdabianie i dekorowanie deserów i talerzy przy użyciu czekolady:
SPOSÓB PIERWSZY:
Potrzebne nam będą:
- czekolada (gorzka, deserowa, mleczka)
- folia aluminiowa
- łyżka
- nóż/łopatka
Czekoladę obojętnie jaką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę i za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta.
Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki. Takie połamane kawałki czekolady idealnie nadają się jako wykończenie kremowych tortów.
SPOSÓB DRUGI:
Potrzebne nam będą:
- czekolada
- przezroczysta, plastikowa okładka (np. sztywna koszulka)
- 2 gumki recepturki
- butelka do sosów (Dyspenser) lub rękaw cukierniczy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na naszej okładce wzorki.
Czekamy kilka chwil aż czekolada zacznie zastygać i zwijamy okładkę w rulon, na końce zakładamy gumki i chowamy na 10-15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy nasze ozdoby. Tak przygotowane dekoracje mogą nie tylko służyć jako wykończenie deserów, możemy również przygotować z nich koszyczek/miseczkę, w której podamy deser lub lody.
SPOSÓB TRZECI:
Potrzebne nam będą:
- czekolada
- wódka ( ½ małej szklanki)
- butelka do sosów lub rękaw cukierniczy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i wlewamy do szklanki z wódką tworząc różne wzorki.
Czekolada w alkoholu w momencie zastygnie. Nasze ozdoby wyławiamy i przechowujemy w lodówce.
SPOSÓB CZWARTY:
Potrzebne nam będą:
- czekolada
- talerze
- jadalne kwiaty
- bakalie/ziarna kawy itp.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na talerzach wzorki, które dodatkowo można udekorować kwiatami lub bakaliami.
SPOSÓB PIĄTY:
Potrzebne nam będą:
- sztućce
- kakao
- sitko
- talerze
Na talerzu układamy w dowolny sposób sztućce, wszystko posypujemy kakao. Delikatnie zdejmujemy z talerza sztućce i otrzymujemy piękną dekorację.
Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was tym wpisem do przygotowywania i podawania deserów, które nie tylko będą zachwycać smakiem ale również wyglądem.
gin
Written on 12 marca 2015
Świetny wpis, piękne i pomysłowe dekoracje 🙂
Marta
Written on 12 marca 2015
Dziękuję, cieszę się że się podoba 🙂
Angelika
Written on 12 marca 2015
Pomysłu z alkoholem nie znałam. Reszta też jest fajna do dekoracji.
Marta
Written on 12 marca 2015
Super, Cieszę się, że wpis jest przydatny 😀