Pyszne i orzeźwiające ogórki nadziewane twarogiem z wasabi i imbirem są idealne na karnawał i nie tylko. Lekka przekąska zachwyca nie tylko smakiem ale również wyglądem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, równie szybko znikają z talerza!
Składniki:
- 2 długie wężowe ogórki
- 200 g chudego twarogu
- 30 g orzechów włoskich
- ½ łyżeczki świeżego startego imbiru
- ½ łyżeczki pasty wasabi
- sól
- pieprz
- koperek (kilka gałązek)
- szczypiorek
Ogórki myjemy, obieramy (możemy zostawić cienkie paseczki skórki) i kroimy w słupki (z jednego ogórka powinno wyjść ok. 6 sztuk). Łyżeczką wydrążamy środki, miąższ odkładamy. Przygotowane do nadziewania ogórki solimy i odstawiamy na ręcznik papierowy.
Orzechy włoskie drobno siekamy. Miąższ z ogórków kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy twaróg z wasabi i startym na drobnych oczkach imbirem. Dodajemy orzechy i miąższ z ogórków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masą serową wypełniamy ogórki. Przewiązujemy szczypiorkiem i dekorujemy gałązkami koperku.
karmel-itka
Written on 3 stycznia 2015
nadziewałam w tym roku ogórki pastą z orzechów 🙂
Marta
Written on 4 stycznia 2015
Mmm.. super pomysł! Musiały rewelacyjnie smakować