Oliwa z Oliwek jest podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Włosi nie wyobrażają sobie większości posiłków bez oliwy! Jest nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych receptur. Dodają ją do sałatek, past (makaronów) i przekąsek. Wysokiej jakości oliwę jedzą samodzielnie z ulubionym, świeżym pieczywem. Można by rzec, że Oliwa Extra Virgin jest dla nich tym, czym dla nas prawdziwe masło!
Ostatnio zauważyłam, że Polacy coraz częściej i chętniej sięgają po oliwę. Dobrej jakości oliwa zawiera około 1% związków polifenolowych, substancji, które chronią przed rakiem i zawałem serca. Dodatkowo zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, pozwala uniknąć krzywicy, a dzięki zawartości kwasu oleinowego zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę. Zawarte w oliwie substancje przeciwutleniające, przyswajane przez komórki, mogą spowalniać procesy starzenia. Wzmacniają błony komórkowe i dzięki temu komórki stają się mniej podatne na uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.
Musimy jednak pamiętać, że oliwa oliwie nie jest równa! I pod powszechnie stosowaną nazwą „Oliwa” kryją się aż cztery rożne kategorie.
O przynależności do konkretnej kategorii oliwy, a tym samym o jej jakości decyduje przede wszystkim zawartość wolnych kwasów tłuszczowych.
Im niższa zawartość kwasów tym lepszej jakości oliwę otrzymujemy.
Oliwa o poziomie kwasowości nie wyższym od 0,8% (<0.8%) jest określana jako „Extra Virgin”.
To właśnie ta oliwa uchodzi na całym świecie za najzdrowszą i to właśnie po nią powinniśmy zawsze sięgać przygotowując posiłki dla sobie i swoich bliskich.
Pozyskiwana jest z soku wyciśniętego ze świeżych owoców w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegający żadnym procesom chemicznym – czyli jest to tzw. oliwa z pierwszego tłoczenia.
To nic innego jak 100% sok z oliwek!
Dobrej jakości oliwa to podstawa w mojej kuchni! Od dawna przygotowując posiłki moim bliskim wybieram przede wszystkim produkty wysokiej jakości. Dlatego tak bardzo się ucieszyłam gdy trafiła do mnie sycylijska Oliwa z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo.
We Włoszech okrzyknięto ją KRÓLOWĄ WŁOSKIEJ KUCHNI, a sam Marco Oreggia, najsłynniejszy ekspert i pasjonat „płynnego lub zielonego złota” (tak Włosi nazywają Oliwę), twórca przewodnika po najlepszych Oliwach Extra Virgin świata Guida Flos Olei uznał ją za jedną z najlepszych oliw na świecie!
Zaliczana jest do najzdrowszych tłuszczów. Zawiera wielonienasycone kawasy tłuszczowe z rodziny omega-6 i omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-6 zmniejszają stężenie tzw. „złego” cholesterolu oraz lipoprotein LDL. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 bezpośrednio wpływają na zmniejszenie ciśnienia krwi, zapobiegają arytmii serca oraz hamują powstawanie zakrzepicy w naczyniach mózgowych oraz wieńcowych.
Ale to nie wszystko Oliwa ta, dodatkowo zdobyła ponad 190 międzynarodowych nagród oraz certyfikatów za najwyższą jakość w ciągu ostatnich 12 lat. Jej smak i właściwości są doceniane przez szefów kuchni najlepszych restauracji na całym świecie!
I co najważniejsze jest w zasięgu mojej i Waszej ręki!
Muszę Wam powiedzieć, że do tej pory nie próbowałam jeszcze tak aromatycznej i pysznej oliwy.
Co sprawia, że Oliwa z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo jest tak wyjątkowa?
Najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowane oliwki ręcznie zbierane, które dojrzewają w sycylijskim słońcu we wspaniałych gajach oliwnych oraz ogromna miłość i pasja członków rodziny i pracowników firmy Frantoi Cutrera.
Jej smak, to prawdziwy, kulinarny raj dla podniebienia.
Jeśli chcecie skosztować tego płynnego złota zachęcam Was do odwiedzenia strony www.oliwa-z-oliwek.com.pl i zakupów. Gwarantuję, że kto raz spróbuje tej oliwy będzie do niej wracał.
Na koniec zdradzę Wam jeszcze małą ciekawostkę – statystyczny Włoch zużywa nawet 12 litrów oliwy rocznie – dla porównania Polak niewiele ponad litr.. Może warto to zmienić?
Długo zastanawiałam się jakie danie przygotować z wykorzystaniem tej oliwy i muszę Wam powiedzieć, że najbardziej smakowała mi podpieczona bagietka, polana oliwą i posypana solą morską – niby zwyczajna przekąska, prosta i domowa – ale taka właśnie jest kuchnia włoska!
Minimum składników – maksimum smaku!
Poniżej zostawiam Wam jeszcze przepis na Spaghetti aglio olio 😊
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1 – 1 ½ papryczka chili
- 10-12 łyżek Oliwy z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo
- natka pietruszki
- 1 garść rukoli
- sól
- pieprz młynek
- opcjonalnie tarty parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy ząbki czosnku w cienkie plasterki, papryczkę bez nasion drobno siekamy. Patelnie rozgrzewamy, zmniejszamy palnik do minimum dodajemy ok. 4 łyżek oliwy oraz czosnek. Smażymy przez 1-2 minuty, następnie dodajemy papryczkę. Smażymy kilka chwil – ważne żeby czosnek i oliwa się nie przypaliły! Na koniec dodajemy pozostałą oliwę, odcedzony makaron, rukolę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Spaghetti przekładamy na talerze.
Przed podaniem możemy posypać tartym parmezanem.
Smacznego!
#zdrowytłuszcz, #zdrowutluszcz