Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami
Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami
  • Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami

Dziś mam dla Was przepis na śniadanie idealne! Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami nie tylko obłędnie smakuje ale zapewni nam również energię na większość dnia!

Ostatnio mieliśmy przyjemność próbować linie produktów (szynki, boczek, schab, kiełbasa etc) Kurpiowskie Specjały. Muszę przyznać, że już na pierwszy „rzut oka” produkty te zachęcają do ich spróbowania. Ale nie wygląd, lecz smak zdobył nasze podniebienia! W każdym kawałku da się wyczuć najwyższej jakości mięsa, ale także tradycyjne metody produkcji.

Dodatkowo produkty te są bezpieczne dla osób nie tolerujących glutenu i mogą być przez nie spożywane.

To właśnie z Kiełbasą z kija Kurpiowskie Specjały przygotowałam ten pyszny omlet!

Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami

Składniki na nadzienie:

Składniki na omlet:

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki masła
Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami

Przygotowanie nadzienia:

Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w talarki.

Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy aż płyn odparuje, wtedy dodajemy kiełbasę. Całość smażymy aż kiełbasa i pieczarki się zarumienią. Na koniec dodajemy szpinak. Smażymy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadzienie zdejmujemy z patelni.

W misce łączymy jajka z odrobiną soli, pieprzu i łyżką mleka. Dodajemy wędzoną paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Masę ubijamy kilka minut.

Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami

Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Wylewamy połowę masy jajeczne, równomiernie ją rozprowadzamy i na małym ogniu smażymy omlet. Gdy wierzch zacznie się robić lekko błyszczący na jedną połowę omletu nakładamy połowę przygotowanego nadzienia, posypujemy je połową sera. Smażymy ok. 2 minut tak aby ser zaczął topnieć i ostrożnie składamy omlet na pół. Delikatnie zsuwamy go na talerz.

W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet.

Przed podaniem możemy posypać omlet świeżymi ziołami.

Smacznego!

Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami
Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź