Jeśli macie ochotę na „coś” słodkiego to koniecznie przygotujcie orkiszowe muffinki z wiśniami i pomarańczą. Pełnoziarniste babeczki pełne bakalii i owoców dodadzą energii na cały dzień, a cudowny zapach pomarańczy unoszący się w trakcie pieczenia wprawi w błogi nastrój.
Składniki na 12 sztuk
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 120 g cukru
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 jajko duże (klasa wagowa L)
- 230 ml mleka 3,2%
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
- 1 garść bakalii
Przygotowanie:
W jednej misce za pomocą łyżki mieszamy suche składniki (mąkę pełnoziarnistą, cukier, sól i proszek do pieczenia), w drugiej składniki mokre (jajko, mleko, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej).
Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre).
Foremki napełniamy ciastem. Najpierw po 1 łyżce, następnie dajemy po 2 wiśnie i ponownie ciasto. Po wierzchu posypujemy pozostałymi wiśniami i bakaliami.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Angelika Jaśkowiak
Written on 26 lutego 2018
Wyglądają genialnie! Aż naszła mnie ochota na deser, a jeszcze nawet nie było u nas obiadu 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
🙂
Angelika
Written on 28 lutego 2018
Przepysznie wyglądają te muffinki! Aż chciałoby się skosztować 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
Dziękuję 🙂
Iwona
Written on 16 marca 2019
Zrobiłam bardzo dobre… W środku wilgotne. Troche je odchudziłam zamiast cukru dałam 90 gram ksylitol i 50 ml olej kokosowy 😉
Kuchnia Marty
Written on 17 marca 2019
bardzo się cieszę 🙂