Dziś zapraszam na kolejne danie, a raczej przekąskę w góralskim stylu! Oscypki nadziewane suszonymi śliwkami otulone szynką parmeńską smakują wybornie. Zamknięty w szynce parmeńskiej słony smak sera i słodki śliwek to prawdziwy raj dla podniebienia. Polecam!
Składniki :
- 6 małych oscypków (białe, wędzone)
- 12 suszonych śliwek
- 12 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
- 1 garść rukoli
- 8-10 ciemnych winogron
Przygotowanie:
Oscypki nacinamy wzdłuż tworząc kieszeń. Do środka każdej kieszenie wkładamy po 2 suszone śliwki i owijamy oscypka dwoma plasterkami szynki. Tak przygotowane oscypki smażymy na mocno rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oliwy patelni z każdej strony, aż szynka ładnie się zarumieni, a ser będzie miękki (ok. 4 minut z każdej strony).
Na talerzu układamy rukolę i pokrojone na pół winogrona.
Usmażone oscypki podajemy na sałatce z rukoli i winogron.
karmel-itka
Written on 17 czerwca 2015
świetna propozycja na przystawkę!