To jest jeden z moich ulubionych deserów. Owoce pod kokosową kruszonką robi się dosłownie w kilka minut, a smakuję rewelacyjnie! Chrupiąca kruszonka z dodatkiem otrębów owsianych i wiórek kokosowych i pyszne, gorące sezonowe owoce! No i ten zapach unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia.. Mmm.. musicie spróbować!
Składniki:
- 2 szklanki owoców sezonowych (truskawki, jagody, czereśnie, poziomki)
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 25 g cukru
- 20 g mąki tortowej
Składniki na kruszonkę:
- 130 g mąki tortowej
- 45 g cukru pudru
- 55 g brązowego cukru
- 115 g masła
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Owoce płuczemy. Z truskawek i poziomek usuwamy szypułki, czereśnie drylujemy. Do owoców dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Owoce zasypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Do kokilek (naczyń do zapiekania) nakładamy owoce ( ½ wysokości), następnie posypujemy owoce kruszonką i pieczemy ok. 30-40 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.