Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5626.900 - Owoce pod kokosową kruszonką
Owoce pod kokosową kruszonką
  • 5626.900 - Owoce pod kokosową kruszonką

To jest jeden z moich ulubionych deserów. Owoce pod kokosową kruszonką robi się dosłownie w kilka minut, a smakuję rewelacyjnie! Chrupiąca kruszonka z dodatkiem otrębów owsianych i wiórek kokosowych i pyszne, gorące sezonowe owoce! No i ten zapach unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia.. Mmm.. musicie spróbować!

Owoce pod kokosową kruszonką

Składniki:

  • 2 szklanki owoców sezonowych (truskawki, jagody, czereśnie, poziomki)
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 25 g cukru
  • 20 g mąki tortowej

 

Składniki na kruszonkę:

  • 130 g mąki tortowej
  • 45 g cukru pudru
  • 55 g brązowego cukru
  • 115 g masła
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

 

Owoce pod kokosową kruszonką

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

Owoce pod kokosową kruszonką

Owoce płuczemy. Z truskawek i poziomek usuwamy szypułki, czereśnie drylujemy. Do owoców dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Owoce zasypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Do kokilek (naczyń do zapiekania) nakładamy owoce ( ½ wysokości), następnie posypujemy owoce kruszonką i pieczemy ok. 30-40 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Owoce pod kokosową kruszonką

Owoce pod kokosową kruszonką

Pozostaw odpowiedź