Chyba każdy z nas z utęsknieniem czeka na początek lata! Oprócz dużej dawki słońca w tym czasie dostarczamy również naszemu organizmowi sporo sezonowych owoców.
Sezon rozpoczynamy od truskawek, które jako pierwsze cieszą nasze podniebienie i oko, następnie przychodzi czas na czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki czy agrest.
Sezonowe owoce oprócz walorów smakowych są również źródłem wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm i przedłużają młodość. Dziś swoją uwagę skupię na czereśniach, które w chwili obecnej królują w naszych ogrodach, na straganach czy sklepach.
Owoce czereśni w zależności od odmiany mogą być ciemnoczerwone (prawie czarne), czerwone, różowe, a nawet żółte/białe. Najczęściej spożywamy je na surowo, chociaż coraz częściej przygotowujemy z nich dżemy, kompoty czy nalewki. Słodkie czereśnie wzbogacają również smak naszych wypieków czy dań wytrawnych (czereśnie pasują do cielęciny, drobiu, a nawet pasztetów).
WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE CZEREŚNI:
Mimo iż czereśnie głównie składają się z wody to posiadają też bardzo dużo cennych składników mineralnych i witamin. Do najważniejszych należy potas (100 g czereśni zawiera aż 275 mg potasu), który usuwa z naszego organizmu nadmiar soli, dzięki czemu dobroczynnie wpływa na pracę naszego serca, nerek i stawów. Ponadto czereśnie dostarczają nam również żelazo, wapń i duże ilości jodu (100 g zawiera 330 mg jodu). Jod jest niezwykle ważny, wzmaga produkcję hormonów tarczycy, które mają wpływ między innymi na naszą przemianę materii. Z ciekawostek dodam, że czereśnie posiadają więcej jodu niż ryby morskie!
Poza składnikami mineralnymi te słodkie owoce wypełnione są również witaminami! Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, z przewagą witaminy B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Oraz witaminy A i C, które poprawiają wygląd naszej skóry, oraz działają oczyszczająco i odtruwająco na nasz organizm.
Czereśnie, szczególnie te czerwone posiadają również bioflawonoidy, które zaliczane są do przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki.
Pamiętajmy, że sezon na owoce letnie jest krótki, a jak widać dostarczają one nam bardzo dużo cennych wartości zdrowotnych i odżywczych dlatego zachęcam do częstego sięgania po nie.
Warto również przygotować przetwory z czereśni (dżemy, kompoty, nalewki) i móc się cieszyć smakiem ulubionych owoców również zimą!
PRZEPISY:
1. Muffinki z czereśniami i makiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Tarta z czereśniami i śmietankową pianką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu
Przepis znajdziesz (TUTAJ)