Najlepsze i najszybsze jakie jadłam pączki serowe to idealna propozycja na Tłusty Czwartek! Przygotujecie je w kilka chwil! Są delikatne i puszyste. Po usmażeniu można je nadziewać ulubionymi kremami czy dżemem lub tak jak my oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 duże jajko
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g serka śmietankowego użyłam serka Philadelphia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 190-220 g mąki tortowej
Dodatkowo:
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy serek śmietankowy i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. W zależności od wielkości jajka i serka jaki użyjemy ilość mąki może ulec zmianie. Na początek proponuje dodać ok. 190 g jeśli ciasto będzie rzadkie dosypać więcej.
Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej było formować pączusie należy posmarować ręce olejem i dopiero wtedy z ciasta formować mini kuleczki i wrzucać na rozgrzany olej.

Można też delikatnie rozwałkować ciasto (1-1 ½ cm grubości) na posypanym mąką blacie, wierzch ciasta też oprószyć mąką i za pomocą szklanki i nakrętki lub kieliszka wycinać oponki.
Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu pączki serowe odkładany na papierowy ręcznik.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


kosmetyczka do torebki
Written on 3 marca 2019
uwielbiam oponki
Kuchnia Marty
Written on 4 marca 2019
🙂 Szybkie i pyszne!