Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pączki serowe
2
Pączki serowe
  • Pączki serowe

Najlepsze i najszybsze jakie jadłam pączki serowe to idealna propozycja na Tłusty Czwartek! Przygotujecie je w kilka chwil! Są delikatne i puszyste. Po usmażeniu można je nadziewać ulubionymi kremami czy dżemem lub tak jak my oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g serka śmietankowego użyłam serka Philadelphia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 190-220 g mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Pączki serowe

Przygotowanie:

Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy serek śmietankowy i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. W zależności od wielkości jajka i serka jaki użyjemy ilość mąki może ulec zmianie. Na początek proponuje dodać ok. 190 g jeśli ciasto będzie rzadkie dosypać więcej.

Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej było formować pączusie należy posmarować ręce olejem i dopiero wtedy z ciasta formować mini kuleczki i wrzucać na rozgrzany olej.

Pączki serowe

Można też delikatnie rozwałkować ciasto (1-1 ½ cm grubości) na posypanym mąką blacie, wierzch ciasta też oprószyć mąką i za pomocą szklanki i nakrętki lub kieliszka wycinać oponki.

Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu pączki serowe odkładany na papierowy ręcznik.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Pączki serowe
Pączki serowe

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź