Dziś mam dla Was przepis na szybkie i proste pączki z mascarpone. Idealna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych pączków. Delikatne i puszyste. Koniecznie zróbcie!
Składniki na pączki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g mąki tortowej
- 2 duże jajka
- łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płaska łyżeczka wódki lub spirytusu
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
- czerwony barwnik spożywczy
- kolorowe posypki
Przygotowanie pączków:
Jajka ucieramy z cukrem i esencją waniliową i wódką na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy (1-1 ½ cm grubości) na posypanym mąką blacie, wierzch ciasta też należy oprószyć mąką i za pomocą foremki wycinamy serduszka.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.
Do lukru dodajemy kilka kropli czerwonego barwinka spożywczego i mieszamy. W lukrze zanurzamy pączki, posypujemy kolorowymi posypkami.
Smacznego!
Joanna
Written on 22 lutego 2022
Najpiękniejsze pączki jakie widziałam. 🙂
Kuchnia Marty
Written on 10 marca 2022
Dziękuję bardzo!