Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pączki z mascarpone
2
Pączki z mascarpone
  • Pączki z mascarpone

Dziś mam dla Was przepis na szybkie i proste pączki z mascarpone. Idealna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych pączków. Delikatne i puszyste. Koniecznie zróbcie!

0281 - Pączki z mascarpone
Składniki na pączki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 duże jajka
  • łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka wódki lub spirytusu
Składniki na lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
  • czerwony barwnik spożywczy
  • kolorowe posypki
0285 - Pączki z mascarpone
Przygotowanie pączków:

Jajka ucieramy z cukrem i esencją waniliową i wódką na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste.

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy (1-1 ½ cm grubości) na posypanym mąką blacie, wierzch ciasta też należy oprószyć mąką i za pomocą foremki wycinamy serduszka.

Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.

Do lukru dodajemy kilka kropli czerwonego barwinka spożywczego i mieszamy. W lukrze zanurzamy pączki, posypujemy kolorowymi posypkami.

Smacznego!

0276 - Pączki z mascarpone

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź