Co powiecie na taką pyszną i zdrową przekąskę? Paluszki gryczane z dodatkiem sera żółtego i natki pietruszki są idealne jeśli macie ochotę na coś lekkiego i odżywczego. Takie paluszki również świetnie smakują jako dodatek do zup.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 110 g zimnego masła
- 20 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 110 ml lodowatej wody
Przygotowanie mąki gryczanej:
Kaszę przesypujemy do wąskiego i wysokiego naczynia i przy użyciu blendera mielimy na mąkę. (można użyć też młynka do kawy).
Przygotowanie paluszków gryczanych:
W misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę gryczaną, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy posiekane, zimne masło i ucieramy widelcem aż powstaną grudki. Następnie do ciasta dodajemy stary ser i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
½ ciasta cienko rozwałkowujemy (pozostałe chowamy do lodówki) na posypanym mąką blatem i kroimy w cienkie paski ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy/wałkujemy wzdłuż na kształt paluszka i przecinamy na pół. Paluszki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
Gotowe paluszki studzimy na kratce.