Pancakes z mango to puszyste placuszki z dodatkiem pulpy z mango, które są idealne na leniwe śniadanie lub obiad na słodko. Delikatne i aromatyczne najlepiej smakują ze świeżymi owocami. To mój kolejny przepis na danie z wykorzystaniem pulpy z mango, którą uwielbiamy. Najlepszą kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 75 ml mleka
- 100 g pulpy z mango użyłam Pulpa mango Kesar 850g Kuchnie Świata
- 25 g roztopionego masła
- tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
- ulubione owoce
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce ucieramy jajka z esencją waniliową i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy pulpę z mango, roztopione masło i mleko. Miksujemy aż składniki się połączą.
Mokre składniki dodajemy do suchych i dość szybko i krótko mieszamy całość aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto odstawiamy na kilka minut.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją tłuszczem (masłem lub olejem) i używając łyżki nakładamy porcje ciasta. Smażymy z oby stron. Placuszki przewracamy na druga stronę, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA
Kawa Robusta
Written on 9 marca 2022
Mm, już na samych zdjęciach wygląda przepysznie
Basiulka34
Written on 19 marca 2022
Uwielbiam wszystko co jest z mango. To fakt robisz zna prawdę ładne zdjęcia
Dominika
Written on 2 maja 2022
Pancakesy wyglądają bardzo smacznie. Jeśli jem śniadanie na słodko, lubię dodać do tego czarną kawę 🙂