Pancakes to amerykańskie, puszyste placuszki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Szczególnie kochane przez najmłodszych są idealne na leniwe śniadanie lub przekąskę. Ostatnio robiąc zakupy w internetowym sklepie Kuchnie Świata „odwiedziliśmy” dział z Kuchnią Amerykańską – ileż tam było pyszności! Syn zażyczył sobie pancakes z obłędnym syropem karmelowym i drażami M&M`s Crunchy Caramel – to było pyszne!
Składniki na dwie porcje:
- 150 g mąki pszennej
- 190 ml mleka
- 1 duże jajko
- 40 g roztopionego masła
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- syrop/sos karmelowy, klonowy albo miód
- owoce, draże lub orzechy
Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy roztopione masło i mleko i miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wlewamy mokre składniki i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na kilka minut.
Pancakes smażymy z dwóch stron na suchej nieprzywierającej patelni (można ewentualnie posmarować patelnię odrobiną oleju lub masła). Placuszki przewracamy na druga stronę, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wykorzystałam:
Melka
Written on 8 grudnia 2020
ja zamiast masła dodałam smakową oliwę extra virgin ( cytrynową ), reszta przepisu od Ciebie 🙂 pięknie podane, mi nie wyszło tak ładnie, ale pysznie było 🙂
Kuchnia Marty
Written on 15 grudnia 2020
Bardzo się cieszę!
Martyna
Written on 3 kwietnia 2022
Jakie powinno być ciasto
Kuchnia Marty
Written on 3 kwietnia 2022
ciasto jest dość gęste – gęstsze od ciasta na zwykłe naleśniki. Ważne żeby jak krótko je mieszać (najlepiej ręcznie). Zbyt długie mieszanie sprawi, że placuszki będą zbite i twarde.