Dziś na obiad będzie panierowany kurczak słodko-kwaśny! Delikatne mięso i warzywa otulone przepysznym sosem tworzą fantastyczną całość, która zachwyci Wasze kubki smakowe! Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu więc koniecznie je przygotujcie.
Składniki na kurczaka:
- 500 g fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1-2 jajka
- ok. 1 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 75 g cukru
- 75 ml octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu/syropu z ananasów z puszki
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody
Dodatkowo:
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- 3 krążki ananasa z puszki
- szczypiorek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (wielkości na jeden kęs). Mięso przekładamy na miski oprószamy solą i pieprzem i dodajemy rozbełtane jajko/jajka. Delikatnie mieszamy aby jajko pokryło kurczaka. Mąkę przesypujemy do dużego woreczka (rękawa do pieczenie). Kawałki mięsa wyjmujemy z masy jajecznej, strzepując nadmiar jajka i przekładamy do worka z mąką. Woreczek skręcamy i potrząsamy aby mąka dokładnie pokryła kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy z każdej strony kurczaka. Robimy to krótko. Panierka powinna się tylko zarumienić, a mięso powinno pozostać surowe w środku.
Podsmażone mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.
Cebulę i papryki kroimy w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy kilka chwil i dodajemy papryki. Smażymy całość ok. 5 minut.
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i przelewamy do warzymy. Zmniejszamy palnik i dusimy często mieszając aż cukier się rozpuści.
W kubeczku mieszamy 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 4 łyżkami wody. Rozbełtaną mąkę wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia, ponownie zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 3 minut aż sos zgęstnieje.
Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do sosu – ananas ma się tylko podgrzać.
Na koniec dodajemy upieczonego kurczaka. Delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i podajemy z ugotowanym ryżem.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Pełnia Smaków
Written on 6 września 2018
Super przepis! Pozdrawiamy!
Kuchnia Marty
Written on 6 września 2018
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂