Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej to idealna propozycja na weekendowe śniadanie ale również pomysł na elegancką i smaczną przekąskę. Czerwona papryka i musztarda zaostrzą smak pasty jajecznej, która idealnie pasuje do szynki parmeńskiej, która ma wyrafinowany i intensywny smak.
Składniki na pastę jajeczną:
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki kukurydzy
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki musztardy sarepskiej
Dodatkowo:
- 20 plasterków szynki parmeńskiej
- świeże zioła
Przygotowanie pasty:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę oraz majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Szynką parmeńską wykładamy wgłębienia kokilek (po 2 plasterki na foremkę) można też wykorzystać foremkę do pieczenia muffinek i wstawiamy na ok. 5 minut do piekarnika. Nie chcemy mocno przypiec szynki, a sprawić by po wyjęciu z formy nasze koszyczki miały ładny kształt. Jak koszyczki przestygną, delikatnie je wyjmujemy i napełniamy przygotowaną pastą jajeczną.
Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem.
MARTA
Written on 15 lutego 2016
Witaj Marto,
przepis goni przepis- nie nadążam próbować.
Świetny pomysł na szynke parmeńską- pieknie wygląda i mogę potwierdzić że równie dobrze smakuje:-)
Zaglądam systematycznie i za każdym razem podziwiam Twoje zdjęcia- od razu chce się kuchcić!
Czekam na więcej wielkanocnych inspiracji. Pozdrawiam gorąco Marta
Marta
Written on 15 lutego 2016
Marto, dziękuję i obiecuję, że już niebawem umieszczę kolejne wielkanocne przepisy 🙂
modowesmaczki
Written on 18 maja 2016
Wygląda cudownie i musi być smaczne 🙂 zapraszam –> http://modowesmaczki.blogspot.com/