Dziś coś dla miłośników konserw rybnych! Pasta z łososia soczewicy i suszonych pomidorów na tartaletkach to idealna propozycja na zdrową i pyszną przekąskę. Delikatny w smaku łosoś firmy Graal idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past, sałatek czy dań na ciepło. Duża zawartość białka oraz kwasów Omega 3 i 6 sprawia, że stanowią ważny składnik naszej diety.
Składniki na ciasto:
- 380 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 200 g miękkiego masła
- 8-10 łyżek bardzo zimnej wody
Składniki na pastę z łososia:
- 1 puszka łososia kawałki w oleju GRAAL (150 g)
- 2 puszki łososia kawałki w sosie własnym GRAAL (2×150 g)
- 1 puszka soczewicy konserwowej (ok. 400-425 g)
- 1 mała czerwona cebula
- 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 garść ciemnych oliwek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pierz
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie babeczek:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Tartaletki o na ok. 30 minut chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
Przygotowanie pasty:
Łososia w oleju i sosie własnym odsączamy z zalewy. Tak samo soczewicę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oliwki i suszone pomidorki w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i ketchup i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną pastą napełniamy tartaletki.
Smacznego!