Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7618.900 - Pasta z pieczonej papryki
4
Pasta z pieczonej papryki
  • 7618.900 - Pasta z pieczonej papryki

Taka aromatyczna pasta z pieczonej papryki stanowi idealny dodatek do wielu obiadowych dań np. mięs czy makaronów. Ja osobiście najbardziej lubią ją jeść z chrupiącymi, czosnkowymi bagietkami. Do pasty z pieczonych pomidorów można dodawać ulubione dodatki np. pieczone bakłażany lub suszone pomidory. Za każdym razem smakuje wybornie!

Pasta z pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek

Pasta z pieczonej papryki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebule obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.

Pasta z pieczonej papryki

Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do  miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.

Smacznego!

Pasta z pieczonej papryki

 

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź