Taka aromatyczna pasta z pieczonej papryki stanowi idealny dodatek do wielu obiadowych dań np. mięs czy makaronów. Ja osobiście najbardziej lubią ją jeść z chrupiącymi, czosnkowymi bagietkami. Do pasty z pieczonych pomidorów można dodawać ulubione dodatki np. pieczone bakłażany lub suszone pomidory. Za każdym razem smakuje wybornie!
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebule obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.
Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.
Smacznego!
healthy maniacs
Written on 26 lutego 2015
super smakowicie wygląda ta pasta! wierzę, że była pyszna 🙂
Marta
Written on 26 lutego 2015
Dziękuję bardzo!
Adrianna
Written on 17 sierpnia 2016
Wygląda pysznie ! Jak długo można ją przechowywać ?
Kuchnia Marty
Written on 17 sierpnia 2016
Adrianna, ok. tygodnia czasu. Ja taką pastę wykorzystuję również do roladek z kurczaka więc u mnie szybko znika 🙂
Sandra
Written on 14 września 2020
Dobry!
W przepisie nie ma nic o pieczonym czosnku, a na zdjeciu jest. Ma byc czy ma nie byc go tam?
Kuchnia Marty
Written on 15 września 2020
Czosnek dodajemy na końcu świeży. JA czasami dodaje czosnek do pieczenia dla aromatu