Smaczna i pożywna pasta z wędzonej makreli i awokado jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kanapek! Taką pastą można również napełnić połówki jajek lub kruche tartaletki i otrzymamy wtedy zdrową przekąskę, która zaskoczy smakiem każdego!

Składniki:
- 2 wędzone makrele
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mały pęczek szczypiorku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 8 rzodkiewek
- 1 duże awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Makrele obieramy ze skóry i usuwamy ości. Ugotowane jajka, cebulę i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
