Pasztet z wątróbek bez pieczenia to idealne smarowidło do kanapek lub czosnkowych grzanek. Pyszny, szybki w wykonaniu, do tego wykwintny i tani! Polecam!
Składniki:
- 500 g wątróbki
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- 30 g wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koniaku lub brandy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 bagietka
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar wody, po czym obficie solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy ok. ¼ oliwy i podsmażamy wątróbkę ok. 3 minut z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy aż się wytopi tłuszcz. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy ok. 2 minut po czym wlewamy brandy, gotujemy kilka chwil i zdejmujemy patelnię z ognia. Do wątróbki dodajemy 2 łyżki posiekanej szalotki, natkę pietruszki, kapary, sok i skórkę z cytryny i odrobinę oliwy. Wszystkie składniki drobno siekamy. Można wrzucić też je do misy robota i rozdrobnić. Wątróbka ma mieć konsystencję pasty z lekko wyczuwalnymi grudkami. W trakcie rozdrabniania dodajemy oliwę. Paszet powinien być dość zwarty, wilgotny i lśniący.
Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem i kilka minut podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na grzanki nakładamy nasz pasztet z wątróbek.