Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego tortu – Pavlova słony karmel. Krucha beza z kremem z masła orzechowego i serka mascarpone, polana sosem toffi i posypana słonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi. Do tego bita śmietana… Jak dla mnie to raj na ziemi…
Składniki na bezę:
- 6 białek z dużych jaj
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- masło do wysmarowania blachy
Składniki na krem:
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady karmelowej
- 4-5 łyżek masła orzechowego słonego
Dodatkowo:
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 30 g prażonych słonych orzeszków ziemnym
- sos toffi
Przygotowanie bezy:
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm (np. od okrągłej tortownicy). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z serkiem mascarpone, dodać czekoladę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.
Bezę przełożyć na paterę. Do środka nałożyć krem, następnie posypać połową orzeszków ziemnych i polać sosem toffi (użyłam gotowego). Na orzeszki wyłożyć bitą śmietanę. Całość polać sosem toffi i posypać pozostałymi orzeszkami ziemnymi.