Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7245.900 - Pavlova słony karmel
Pavlova słony karmel
  • 7245.900 - Pavlova słony karmel

Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego tortu – Pavlova słony karmel. Krucha beza z kremem z masła orzechowego i serka mascarpone, polana sosem toffi i posypana słonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi. Do tego bita śmietana… Jak dla mnie to raj na ziemi…

7256.900 - Pavlova słony karmel

Składniki na bezę:

  • 6 białek z dużych jaj
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania blachy

 

Składniki na krem:

  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady karmelowej
  • 4-5 łyżek masła orzechowego słonego

 

Dodatkowo:

  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 30 g prażonych słonych orzeszków ziemnym
  • sos toffi

 7231.900 - Pavlova słony karmel

Przygotowanie bezy:

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm (np. od okrągłej tortownicy). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

7249.900 - Pavlova słony karmel

Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

 7241.900 - Pavlova słony karmel

Przygotowanie kremu:

Czekoladę drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z serkiem mascarpone, dodać czekoladę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Pozostałą śmietanę ubić  na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.

Bezę przełożyć na paterę. Do środka nałożyć krem, następnie posypać połową orzeszków ziemnych i polać sosem toffi (użyłam gotowego). Na orzeszki wyłożyć bitą śmietanę. Całość polać sosem toffi i posypać pozostałymi orzeszkami ziemnymi.

7288.900 - Pavlova słony karmel

Pozostaw odpowiedź