Niezwykle aromatyczne, wilgotne i obłędne w smaku pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe jest idealne na jesienne popołudnia! Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, o wyczuwalnej piernikowo pomarańczowej nucie z pysznym marchewkowym nadzieniem!
Składniki na ciasto:
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 duże jajka
- 210 ml oleju
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 450 g marchewek Marwitki (3 opakowania świeżych marchewek Marwit)
Składniki na nadzienie:
- 150 g marchewek Marwitki (1 opakowanie świeżych marchewek Marwit)
- 100 g cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 4-5 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie nadzienia:
W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe marwitki (150 g). Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.
Przygotowanie ciasta:
Marwitki (450 g) ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.
W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).
Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.
Prostokątną foremkę/keksówkę o wymiarach (32 x 11 cm) napełniamy połową ciasta, na ciasto układamy marchewki duszone w syropie pomarańczowym, dwie marchewki możemy odłożyć do dekoracji. Na marchewki wykładamy pozostałe ciasto.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.