Penne z bazyliowym pesto i cukinią to idealne danie dla zapracowanych! Pyszny, pożywny makaron z aromatycznym pesto i chrupiącą cukinią zachwyci smakiem każdego. No i wystarczy 30 minut by przygotować to smaczne danie!
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 2 cukinie
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 45 g tartego parmezanu
Składnik na bazyliowe pesto:
- 2 szklanki listków bazylii
- 5-6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie bazyliowego pesto:
Do misy robota wrzucamy listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko zalewamy oliwą. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w słupki lub plasterki, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na oliwie kilka minut w woku lub dużej patelni. Do cukinii dodajemy makaron i 4-5 łyżki bazyliowego pesto, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 5 minut. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Biedronek
Written on 26 stycznia 2017
cukinia w tym toświetny pomysł! a wogole polcam miksować też inne liście, ja mam kohersena MyCook i nauczyłem sie mase przepisów na takie pasty nie mui być bazylia