Nie ma nic lepszego niż domowe pesto. W tym roku bazylia w ogrodzie pięknie urosła. Kusiła mnie zapachem i wyglądem. Wiedziałam, że z takiej ilości można zrobić tylko jedno.. pyszne domowe pesto. Uwielbiam bazylię świeżą, jednak trwałość zerwanej jest krótka, a w ogrodzie rośnie do pierwszych przymrozków. Idealnym rozwiązaniem na zamknięcie aromatu i smaku bazylii jest właśnie pesto. Tradycyjne pesto uciera się w moździerzu z oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem i ząbkiem czosnku ale można je też zmiksować blenderem lub robotem kuchennym.
Pesto możemy używać do makaronów, sosów, kanapek i sałatek. Ważne żeby go nie podgrzewać. Bazylia pod wpływem ciepła ciemnieje i staje się gorzka.
Składniki:
- 6 szklanek liści bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 75 g orzeszków pinii
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz
- opcjonalnie ok. 6 łyżek startego parmezanu
Tak jak wspomniałam pesto powinno ucierać się za pomocą moździerza. Najpierw ucieram czosnek z odrobiną soli na gładką pastę, następnie dodaje bazylię i łyżeczkę soli. Stale ucierając dodaję kolejne składniki. Na koniec wlewam oliwę cały czas ucierając do uzyskania preferowanej konsystencji, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Z podanych składników wyjdzie kilka słoiczków pesto (robiłam zapas na zimę) dlatego do przygotowania użyłam robota kuchennego.
Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do misy robota przełożyłam wszystkie składniki, dodałam oliwę i zmiksowałam na gładką pastę. Na koniec jeśli nasze pesto jest za gęste dodajemy jeszcze oliwę do uzyskania preferowanej konsystencji oraz sól i pieprz do smaku i łączymy składniki w robocie.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczków. Do każdego dodajemy odrobinę oliwy na wierzch i zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce ok. tygodnia czasu lub mrozimy.
Malzio Malzio via Facebook
Written on 1 września 2014
Twój blog jest bardzo pozyteczny, nauczyłam się czegoś nowego;)
Kuchnia Marty via Facebook
Written on 1 września 2014
cieszę się bardzo 🙂
Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami - Blog kulinarny - Kuchnia Marty Blog kulinarny – Kuchnia Marty
Written on 15 października 2014
[…] 3 łyżki pesto z bazylii można kupić gotowe lub zrobić samemu (przepis na pesto znajdziesz tutaj) […]
Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem - Blog kulinarny - Kuchnia Marty
Written on 28 kwietnia 2018
[…] 100 g pesto z bazylii (przepis na domowe pesto znajdziesz TUTAJ) […]