Takie pieczarki faszerowane to idealna przystawka na imprezę ale danie to doskonale nadaję się również na kolację. Sycące i aromatyczne! Pasztet idealnie wiąże farsz i nadaje mu idealną konsystencję. Ważne aby pieczarki były jak największe!
Składniki:
- 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego z drobiem i papryką PROFI (131 g)
- ½ cukinii
- ½ czerwonej papryki
- 1 cebula
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 10-12 dużych pieczarek
- 3 łyżki żółtego tartego sera
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej do posmarowania pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od oczyszczenia pieczarek. Delikatnie usuwamy grzybom nóżki i odkładamy je na bok.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Kapelusze pieczarek delikatnie skrapiamy olejem i oprószamy solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (wgłębieniem do dołu) na ok. 10-15 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, tak samo jak cebulę, paprykę i cukinię. Warzywa podsmażamy na łyżce oleju. Gdy się ładnie zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze kilka chwil. Do nadzienia dodajemy bułkę tartą i odstawiamy żeby farsz wystygł.
Do zimnych warzyw dodajemy pasztet, kukurydzę oraz żółty ser. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Ponownie wstawiamy grzyby do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy przez 10-15 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej produktów znajdziecie na http://profi.com.pl
Kiełek
Written on 1 sierpnia 2016
Pycha! 🙂
Milena
Written on 8 sierpnia 2016
Super pomysł na przystawkę! Dobrze sprawdza się do cateringu dla firm czy na przyjęcia rodzinne. Wszyscy się zachwycają odkąd zaczęliśmy serwować takie pieczarki.
Piotrek
Written on 12 sierpnia 2016
Robiłem kiedyś coś podobnego z wykorzystaniem mięsa mielonego. Ale na patent z pasztetem nie wpadłem. Dobre to :).
wnzdroweodzywianie
Written on 8 listopada 2018
Fajny pomysł, muszę to przetestować 😉 Ja często robię takie pieczarki na grilla z serem feta i przyprawami 🙂