Doskonała w smaku pieczeń rzymska z papryką zasmakuje każdemu mięsożercy! Na ciepło stanowi idealne danie obiadowe, na zimno, pokrojona w cienkie plasterki wzbogaci smak kanapek. Glazura sprawia, że pieczeń nie jest sucha. Polecam!
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duże jajko
- 1 czerwona papryka
- 1-2 cebule
- 2 pęczki szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonego cząbru
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki na glazurę:
- ½ szklanki ketchupu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
Przygotowanie pieczeni:
Cebulę, paprykę i szczypiorek drobno siekamy. Do mięsa dodajemy posiekane warzywa, jajko, bułkę tartą, ketchup oraz pozostałe przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i formujemy pieczeń (kształt bochenka chleba). Możemy też przełożyć do foremki/keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Przygotowanie glazury:
W miseczce mieszamy ketchup z sosem Worcestershire. Glazurą smarujemy dokładnie naszą pieczeń po wierzchu i bakach.
Pieczemy ok. 70-90 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Pieczeń rzymską z papryką podałam z warzywami gotowanymi na parze.