Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3898.900 - Pieczeń rzymska z papryką
Pieczeń rzymska z papryką
  • 3898.900 - Pieczeń rzymska z papryką

Doskonała w smaku pieczeń rzymska z papryką zasmakuje każdemu mięsożercy! Na ciepło stanowi idealne danie obiadowe, na zimno, pokrojona w cienkie plasterki wzbogaci smak kanapek. Glazura sprawia, że pieczeń nie jest sucha. Polecam!

Pieczeń rzymska z papryką

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duże jajko
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 cebule
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonego cząbru
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Składniki na glazurę:

  • ½ szklanki ketchupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire

 

Pieczeń rzymska z papryką

Przygotowanie pieczeni:

Cebulę, paprykę i szczypiorek drobno siekamy. Do mięsa dodajemy posiekane warzywa, jajko, bułkę tartą, ketchup oraz pozostałe przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i formujemy pieczeń (kształt bochenka chleba). Możemy też przełożyć do foremki/keksówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Pieczeń rzymska z papryką 

Przygotowanie glazury:

W miseczce mieszamy ketchup z sosem Worcestershire. Glazurą smarujemy dokładnie naszą pieczeń po wierzchu i bakach.

Pieczemy ok. 70-90 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Pieczeń rzymską z papryką podałam z warzywami gotowanymi na parze.

Pieczeń rzymska z papryką

Pozostaw odpowiedź