Wiosną chyba większość z nas lubi jeść nieco zdrowiej i lżej. Dziś zapraszam na pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois. Niezwykle barwne danie, które zachwyci smakiem. Dużo świeżych warzyw, przepyszna ciecierzyca i fileciki z sardeli – to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy obiad!
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 3 bakłażany
- 2 cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 biała cebula
- 100 g anchois (filecików z sardeli)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki kaparów
- 10-12 czarnych oliwek
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela całe angielskie
Ciecierzyce przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy ciecierzycę i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją kolejny raz zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotujemy pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki – będzie znacznie szybciej.
Bakłażany kroimy w plasterki. Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy folią aluminiową, którą smarujemy oliwą z oliwek. Na foli układamy plasterki bakłażana, które również smarujemy oliwą i posypujemy solą. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Upieczone bakłażany odkładamy na bok.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Czerwoną i białą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy. Jak cebula ładnie się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pomidory z puszki. Zmniejszamy palnik i wsypujemy ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Następnie do ciecierzycy dodajemy upieczone plasterki bakłażana i pomidorki koktajlowe. Dusimy kilka minut i dodajemy anchois, kapary i czarne oliwki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.