Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1280.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois
Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois
  • 1280.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Wiosną chyba większość z nas lubi jeść nieco zdrowiej i lżej. Dziś zapraszam na pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois. Niezwykle barwne danie, które zachwyci smakiem. Dużo świeżych warzyw, przepyszna ciecierzyca i fileciki z sardeli – to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy obiad!

1273.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 3 bakłażany
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 biała cebula
  • 100 g anchois (filecików z sardeli)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela całe angielskie

1252.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Ciecierzyce przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy ciecierzycę i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją kolejny raz zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotujemy pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki – będzie znacznie szybciej.

1262.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Bakłażany kroimy w plasterki. Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy folią aluminiową, którą smarujemy oliwą z oliwek. Na foli układamy plasterki bakłażana, które również smarujemy oliwą i posypujemy solą. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

Upieczone bakłażany odkładamy na bok.

1266.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

W garnku rozgrzewamy oliwę. Czerwoną i białą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy. Jak cebula ładnie się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pomidory z puszki. Zmniejszamy palnik i wsypujemy ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

1293.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Następnie do ciecierzycy dodajemy upieczone plasterki bakłażana i pomidorki koktajlowe. Dusimy kilka minut i dodajemy anchois, kapary i czarne oliwki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.

1276.900 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Pozostaw odpowiedź