Bataty to słodkie ziemniaki, po które coraz częściej sięgamy. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne pieczone bataty z kurczakiem i bakłażanem. Danie szybkie w przygotowaniu, na pewno zasmakuje każdemu, kto lubi połączenie słodkich i słonych smaków 🙂
Składniki:
- 4 słodkie ziemniaki (bataty)
- 1 filet z kurczaka
- ½ czerwonej cebuli
- ½ bakłażana
- kilka różyczek brokuły
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Dodatkowo:
- 1 kulka mozzarelli
- natka pietruszki
Słodkie ziemniaki myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 30-40 minut.
W międzyczasie oczyszczamy kurczaka i kroimy w drobną kostkę. Tak samo cebulę i bakłażana. Brokuły blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajmy brokuły, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Upieczone bataty nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i układamy na ziemniakach.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni aż ser się rozpuści (ok. 10 minut).
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.