Kolejna słoneczna i letnia propozycja – pieczone kwiaty cukinii nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami to idealna propozycja na lekki obiad lub treściwą przekąskę. Pyszny, wyrazisty farsz z suszonymi pomidorami, czosnkiem, bazylią i pysznym serkiem fromage na lekkiej sałatce z cukinii i pomidorów smakuje wybornie!
Składniki na farsz:
- 125 g kaszy kuskus Kupiec
- 170 ml wywaru warzywnego
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżych listków bazylii
- 1-2 cebule szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ cukinii
- 150 g serka fromage
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 8 kwiatów cukinii
Dodatkowo:
- 1 ½ cukinii
- 2 suszone pomidory
- 1 pomidor
- 2-3 łyżki listków bazylii
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Przygotowanie farszu:
Kuskus zalewamy gorącym wywarem z warzyw, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Szalotkę, cukinię i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy szalotkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy kilka minut.
Do kuskusu dodajemy listki bazylii, podsmażoną cebulkę i cukinię oraz suszone pomidory. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i serek fromage. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki farszu dobrze się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry i podsmażany na oliwie z suszonych pomidorów. Delikatnie solimy. Pomidory suszone i świeże kroimy w kostkę. Na talerzach układamy plastry cukinii, posypujemy pomidorami i listkami bazylii. Na sałatce układamy upieczone kwiaty cukinii.
Ela
Written on 15 lipca 2015
Kwiatki cukinii to pyszne danie, jadła dawno temu we Włoszech i się zachwyciłam tą potrawą.
Marta
Written on 15 lipca 2015
🙂
ladylaura
Written on 15 lipca 2015
Totalny obłęd smakowy i pięknie podane danie.
Marta
Written on 15 lipca 2015
Dziękuję bardzo!