Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5279.1000 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
  • 5279.1000 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Kolejne danie z wykorzystaniem włoskiego sosu. Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese. Pyszne, kruche drożdżowe ciasto wypełnione aromatycznym, mięsnym sosem, zachwyci smakiem każdego!

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Składniki na sos bolognese:

  • 150 g mięsa wołowego
  • 100 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • ½ marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 10 g masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania pierogów

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Składniki na sos jogurtowo majonezowy:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz młynek

 

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Przygotowanie sosu bolognese:

Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino. Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Przygotowanie ciasta na pierogi:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy trochę sosu bolognese i zlepiamy pierogi.

Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut aż się ładnie zarumienią.

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Przygotowanie sosu jogurtowo majonezowego:

W miseczce mieszamy jogurt, majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese podajemy z sosem jogurtowo majonezowym.

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Pozostaw odpowiedź