Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką to trochę mniej tradycyjny sposób podania wątróbki. Smaku dodatkowo nadaje podsmażona cebula, która przykrywa ziemniaki tworząc tzw. pierzynkę. Ziemniaki są proste w przygotowaniu naprawdę dobrze smakują! 🙂
Składniki:
- ok. 1 kg kurzych wątróbek
- 2 średnie cebule
- 16-18 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki dowolnego buliony
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
Dodatkowo:
- 1 ½ kg cebuli
- 2 łyżki masła
- sól
- świeży majeranek
Przygotowanie farszu:
2 cebule obrać i drobno posiekać (używam do tego robota kuchennego). Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć.
Wątróbkę opłukać, oczyścić i również drobno posiekać – polecam znowu użyć robota kuchennego – idealnie rozdrobni wątróbkę. Dodać do podsmażonej cebuli. Dusić ok. 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać musztardę i wymieszać. Odstawić aby farsz przestygł.
Przygotowanie pierzynki z cebuli:
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Lekko podsmażyć na maśle. Cebula ma się tylko zeszklić.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki obrać, opłukać i przy pomocy łyżeczki wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Do wydrążonych ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać bulionem i przykryć podsmażoną cebulą. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut.
Przed podaniem posypać świeżym majerankiem.
Wiktor Gad przez Facebook
Written on 27 listopada 2014
Oj zjadł by się zjadło
Kuchnia Marty przez Facebook
Written on 27 listopada 2014
No to wiem co dziś robisz na obiad 😉