Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pieczony kurczak w parmezanie
Pieczony kurczak w parmezanie
  • Pieczony kurczak w parmezanie

Pieczony kurczak w parmezanie to pomysł na pyszny i szybki obiad. Delikatne mięso z piersi kurczaka otulone aromatyczną i chrupiącą panierką zasmakuje każdemu. Do tego słodki i chrupiący groszek cukrowy i mamy lekki i wiosenny posiłek.

Pieczony kurczak w parmezanie

Składniki pieczonego kurczaka w parmezanie:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki granulowanego lub suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 białka jaj
  • 1-2 kulki mozzarelli z zalewy

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na groszek cukrowy:

  • 250 g cukrowego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki płatków chili
Pieczony kurczak w parmezanie

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy kilka minut ok. 5-7 aż odparuje płyn. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dusimy jeszcze kilka chwil na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną.

Przygotowanie cukrowego groszku:

Na patelni rozgrzewany oliwę i masło, dodajemy cukrowy groszek i podsmażamy ok. 3-4 minut. następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ostrą paprykę. Smażymy wszystko kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie pieczonego kurczaka w parmezanie:

Filety dokładnie płuczemy, oczyszczamy i każdy kroimy wzdłuż na pół (otrzymamy 4 kawałki mięsa).

Mięso oprószamy solą i pieprzem. W misce łączymy bułkę tartą, starty parmezan i przyprawy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy. Kawałki kurczaka zanurzamy w białku (nadmiar strzepujemy), a następnie obtaczamy w panierce z bułki i sera. Tak przygotowanego kurczaka układamy na blasze. Zapiekamy ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch układamy po kilka plasterków mozzarelli i ponownie wstawiamy do piekarnika aż ser się roztopi ( na ok. 3-5 minut).

Pieczonego kurczaka w parmezanie podajemy z cukrowym groszkiem

Smacznego!

Pieczony kurczak w parmezanie

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź