Niezwykle aromatyczny i delikatny pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem zagościł dziś na moim stole. Połączenie delikatnego drobiowego mięsa i kiełbasy oraz słodko-dymny aromat marynaty sprawia, że nie można przejść obojętnie obok tego dania.
Składniki:
- 6-8 udek z kurczaka
- 6 małych kremowych papryk
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 100 g pieczarek
- 500 g kiełbasy (można użyć kilku rodzajów)
- 125 g kuskusu
- 170 ml wywaru z rosołu
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 70 ml czerwonego wina Porto (tj. ok. 8-10 łyżek)
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- opcjonalnie jeśli macie to 2 wędzone czerwone papryki
Kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. W misce przygotować marynatę – wymieszać wino, oliwę, słodką wędzoną paprykę w proszku, suszony rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Do marynaty dodać kurczaka jeśli macie dodać też wędzoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kremowe papryki umyć, ściąć część przy ogonku tak, aby można było je wypełnić kuskusem, usunąć ze środka gniazda nasienne.
Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę czerwoną paprykę. Do kuskusy dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dobrze wymieszać.
Kremowe papryki napełnić kuskusem.
Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Kiełbasę pokroić w nieduże kawałki.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka, posypać odrobiną wędzonej papryki. Do kurczaka dodać papryki nadziewane kuskusem, cebulę pokrojoną w pióra, kiełbasę, pieczarki oraz obrane ząbki czosnku. Całość posolić i skropić oliwą. Na wierzch położyć gałązki świeżego rozmarynu.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.
Joasia
Written on 18 lutego 2015
wyglada bardzo smakowicie:)
Marta
Written on 18 lutego 2015
Dziękuję! Równie dobrze smakuje 🙂