Dziś zapraszam na zdrowe, proste i sezonowe danie obiadowe! Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i lekkostrawny. Klasyka smaków, która zachwyci każdego!
Składniki na pieczonego łososia:
- 3 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
- sól
- pieprz grubo mielony
- sok z ½ cytryny
- 3 plasterki cytryny
- kilka gałązek koperku
Składniki na szparagi:
- 600 g szparagów zielonych
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Składniki na ryż:
- 200 g ryżu basmati (2 woreczki)
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól
- 2-3 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
Składniki na sos:
- 150 ml słodkiej śmietanki np. 30%
- 75 ml warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie łososia:
Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Przygotowanie szaragów:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut.
Przygotowanie ryżu:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Przygotowanie sosu:
W rondelku doprowadzamy bulion do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i ewentualnie sos sojowy. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy tymianek.
Upieczonego łososia wyjmujemy z foli, podajemy ze szparagami, ryżem i sosem.