Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3581.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem
Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem
  • 3581.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Dziś zapraszam na zdrowe, proste i sezonowe danie obiadowe! Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i lekkostrawny. Klasyka smaków, która zachwyci każdego!

3591.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Składniki na pieczonego łososia:

  • 3 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • sok z ½ cytryny
  • 3 plasterki cytryny
  • kilka gałązek koperku

 

Składniki na szparagi:

  • 600 g szparagów zielonych
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

 

Składniki na ryż:

  • 200 g ryżu basmati (2 woreczki)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 2-3 łyżki posiekanego, świeżego tymianku

 

Składniki na sos:

  • 150 ml słodkiej śmietanki np. 30%
  • 75 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego

3555.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Przygotowanie łososia:

Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.

3559.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Przygotowanie szaragów:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut.

 

Przygotowanie ryżu:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

3578.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

Przygotowanie sosu:

W rondelku doprowadzamy bulion do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i ewentualnie sos sojowy. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy tymianek.

Upieczonego łososia wyjmujemy z foli, podajemy ze szparagami, ryżem i sosem.

3593.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

3595.900 - Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

 

Pozostaw odpowiedź