Wilgotne, aromatyczne, piernikowe ciasto do góry nogami podbiło moje serce. Ma fantastyczny smak, głównie za sprawą gruszek, przyprawy do pierników i polewy toffi. Dlaczego nazywa się do góry nogami? Po upieczeniu ciasto odwracamy „do góry nogami” i to co mieliśmy na spodzie jest teraz na wierzchu.
Składniki na polewę:
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g brązowego cukru
Składniki na ciasto piernikowe:
- 180 g mąki tortowej pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 175 g brązowego cukru
- 2 duże jajka, roztrzepane w temperaturze pokojowej
- 120 g płynnego miodu naturalnego
- 150 ml mleka
- 100 g masła roztopionego
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1-2 twarde gruszki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, na spód dajemy papier do pieczenia, który również natłuszczamy.
Gruszki myjemy i kroimy w plasterki – nie obieramy ze skórki!
Przygotowanie polewy:
W małym garnuszku rozpuszczamy cukier i masło. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Gorącą polewę wylewamy na spód tortownicy. Na polewie układamy połowę plasterków gruszki.
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy i cukier).
W drugiej mokre składniki (jaja, miód, masło i mleko). Do mokrych stopniowo dodajemy suche składniki aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy i otartą skórkę z pomarańczy – mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na gruszki. Na ciasto układamy pozostałe plasterki gruszki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto trochę przestygnie odwracamy je do góry nogami i kładziemy na talerz/paterę. Zdejmujemy z wierzchu papier do pieczenia.
Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu przez Facebook
Written on 12 listopada 2014
Zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie dla blogerów 🙂 Szczegóły -> https://www.facebook.com/SMGostyn/app_437558009714833