Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą
Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą
  • Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą

Niezwykle aromatyczne, piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą to idealna propozycja dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Niepowtarzalny, lekko słodki smak tych śledzi idealnie pasuje do ciemnego pieczywa np. z dodatkiem śliwki. Przepis przygotowałam na konkurs kulinarno-fotograficzny https://appetyt.pl (#appetytnakopernika; #fckopernik), w którym to można wygrać rewelacyjne nagrody! Jeśli tak jak my uwielbiacie pierniczki z Fabryki Cukierniczej Kopernik koniecznie weźcie udział w konkursie.

Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • 500 g białej cebuli
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3-4 goździki
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 Katarzynki Toruńskie Pierniki
  • 50 g rodzynek
  • 10 g migdałów w płatkach
  • czerwony pieprz
  • 450-500 g płatów śledzi (nie w oleju)

Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie śledzi:

Śledzie moczymy przez 3 godziny w bardzo zimnej wodzie (ja do wody dodaję kilka kostek lodu). Jeśli po tym czasie śledzie są nadal mocno słone to przez kolejną 1 godzinę moczymy je jeszcze w mleku.

Rodzynki parzymy wrzątkiem i pozostawiamy na sicie żeby odsączyć nadmiar wody.

Migdały prażymy kilka chwil na gorącej patelni.

Pierniki Katarzynki ścieramy lub miksujemy na drobny pył.

Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:

Cebule (białą i czerwoną) kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 20 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10 minut.

Gdy cebula się ładnie przyrumieni dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny, 2/3 zmiksowanych pierników, przyprawy (goździki, imbir, cynamon) oraz sos Worcestershire. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy cukier, miód oraz rodzynki, smażymy jeszcze kilka minut.

Cebulę odstawiamy do ostygnięcia.

Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą

Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na dno słoiczka układamy warstwę cebuli, którą posypujemy prażonymi migdałami i pozostałymi pokruszonymi piernikami. Na to kładziemy warstwę śledzi. Na śledzie kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być cebula posypana piernikiem, migdałami i czerwonym pieprzem.

Śledzie szczelnie zamykamy i na minimum 1 dobę chowamy do lodówki.

Podajemy z ciemnym pieczywem np. z dodatkiem śliwki.

Smacznego!

Piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź