Niezwykle aromatyczne, piernikowe śledzie z karmelizowaną cebulą to idealna propozycja dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Niepowtarzalny, lekko słodki smak tych śledzi idealnie pasuje do ciemnego pieczywa np. z dodatkiem śliwki. Przepis przygotowałam na konkurs kulinarno-fotograficzny https://appetyt.pl (#appetytnakopernika; #fckopernik), w którym to można wygrać rewelacyjne nagrody! Jeśli tak jak my uwielbiacie pierniczki z Fabryki Cukierniczej Kopernik koniecznie weźcie udział w konkursie.
Składniki:
- 500 g białej cebuli
- 500 g czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3-4 goździki
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 3 Katarzynki Toruńskie Pierniki
- 50 g rodzynek
- 10 g migdałów w płatkach
- czerwony pieprz
- 450-500 g płatów śledzi (nie w oleju)
Przygotowanie śledzi:
Śledzie moczymy przez 3 godziny w bardzo zimnej wodzie (ja do wody dodaję kilka kostek lodu). Jeśli po tym czasie śledzie są nadal mocno słone to przez kolejną 1 godzinę moczymy je jeszcze w mleku.
Rodzynki parzymy wrzątkiem i pozostawiamy na sicie żeby odsączyć nadmiar wody.
Migdały prażymy kilka chwil na gorącej patelni.
Pierniki Katarzynki ścieramy lub miksujemy na drobny pył.
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebule (białą i czerwoną) kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 20 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10 minut.
Gdy cebula się ładnie przyrumieni dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny, 2/3 zmiksowanych pierników, przyprawy (goździki, imbir, cynamon) oraz sos Worcestershire. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy cukier, miód oraz rodzynki, smażymy jeszcze kilka minut.
Cebulę odstawiamy do ostygnięcia.
Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dno słoiczka układamy warstwę cebuli, którą posypujemy prażonymi migdałami i pozostałymi pokruszonymi piernikami. Na to kładziemy warstwę śledzi. Na śledzie kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być cebula posypana piernikiem, migdałami i czerwonym pieprzem.
Śledzie szczelnie zamykamy i na minimum 1 dobę chowamy do lodówki.
Podajemy z ciemnym pieczywem np. z dodatkiem śliwki.
Smacznego!
Karol
Written on 23 kwietnia 2021
Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Jest wiele przepisów, ale ten naprawdę skradł moje serce. Na pewno postaram się sam przygotować je w ten właśnie sposób.