Dziś zapraszam na moje ulubione danie z dzieciństwa – ruskie pierogi! Ponieważ mój maż jest mięsożercą to dla niego przygotowałam pierogi ruskie z kiełbasą. Ja osobiście jako mała dziewczynka uwielbiałam te pierogi zaraz po ugotowaniu.. ukradkiem podbierałam je z półmiska i maczałam w kwaśniej śmietanie! Mniam…
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 150 g dowolnej kiełbasy
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypywanie ciasta
Dodatkowo:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiełbasę i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy aby kiełbasa z cebulą przestygła. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z kiełbasą i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi ruskie z kiełbasą podajemy z podsmażoną cebulką, posypane natką pietruszki lub z kwaśną śmietaną.
Rosi
Written on 23 października 2015
Najlepsze pierogi na swiecie!! Mniam !7
edytas831
Written on 2 sierpnia 2017
Bardzo smaczne pierogi mój trzyletni syn się nimi zajada.
Kuchnia Marty
Written on 17 sierpnia 2017
Cieszę się, mój syn też je uwielbia 🙂