Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
  • Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to letni must have. W lasach pojawiły się już pierwsze jagody więc to idealny czas żeby przygotować z nich coś pysznego! Smak dzieciństwo, za którym tęsknię cały rok.

3980 - Pierogi z jagodami
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
  • 15 g roztopionego masła
  • mąka do podsypywania ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
Składniki na nadzienie:
  • 350-400 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • kwaśna śmietana 18%
  • cukier puder do smaku
3973 - Pierogi z jagodami
Przygotowanie nadzienia:

Świeże jagody płuczemy na sitku i osuszamy na ręcznikach papierowych. Przekładamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy/mieszamy.

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z roztopionym masłem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie ciasta nakładamy po 1 łyżce jagód, przykrywamy druga połową ciasta i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść jagody i zlepiać pierogi.

3997 - Pierogi z jagodami

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy ok. 2-2 ½ minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi z jagodami podajemy polane posłodzoną cukrem pudrem śmietaną.

Smacznego!

3994 - Pierogi z jagodami

 

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź