Pierogi z jagodami to letni must have. W lasach pojawiły się już pierwsze jagody więc to idealny czas żeby przygotować z nich coś pysznego! Smak dzieciństwo, za którym tęsknię cały rok.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 150 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 15 g roztopionego masła
- mąka do podsypywania ciasta
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- 350-400 g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana 18%
- cukier puder do smaku
Przygotowanie nadzienia:
Świeże jagody płuczemy na sitku i osuszamy na ręcznikach papierowych. Przekładamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy/mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z roztopionym masłem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie ciasta nakładamy po 1 łyżce jagód, przykrywamy druga połową ciasta i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść jagody i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy ok. 2-2 ½ minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi z jagodami podajemy polane posłodzoną cukrem pudrem śmietaną.
Smacznego!