W moim domu pierogi z kapustą i grzybami jada się nie tylko w święta. Ale z racji, że święta tuż.. tuż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pierogi jakie przygotowuję dla swojej rodziny.
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 40 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- opcjonalnie 1 marchew
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypywanie ciasta
Dodatkowo:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
Przygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.
Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!
agreenpot
Written on 4 grudnia 2016
Cudo, zdjęcia niesamowite. Z przyjemnościową bym ich skosztowała 🙂 Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 4 grudnia 2016
🙂 Dziękuję bardzo!