Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0877.900 - Pierogi z kapustą i grzybami
2
Pierogi z kapustą i grzybami
  • 0877.900 - Pierogi z kapustą i grzybami

W moim domu pierogi z kapustą i grzybami jada się nie tylko w święta. Ale z racji, że święta tuż.. tuż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pierogi jakie przygotowuję dla swojej rodziny.

0864.900 - Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • opcjonalnie 1 marchew
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypywanie ciasta

 

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku

 

Przygotowanie farszu:

Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.

Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

0824.900 - Pierogi z kapustą i grzybami 

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

0835.900 - Pierogi z kapustą i grzybami

0843.900 - Pierogi z kapustą i grzybami

0845.900 - Pierogi z kapustą i grzybami

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

 

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!

0876.900 - Pierogi z kapustą i grzybami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź