Pierogi robiła moja babcia.. mama.. teraz robię ja! Ruskie, z kapustą i grzybami i te najbardziej lubiane przez mojego męża – pierogi z mięsem! Pamiętam, jak je robiłam pierwszy raz.. Strasznie się stresowałam. Czy będą dobre, czy ciasto będzie cienkie, farsz smaczny. Pół nocy je lepiłam, zrobiłam ich wtedy ponad 100 ale było warto – wyszły idealne!
Składniki na farsz:
- ok. 400 g surowego boczku (bez żeberek)
- ok. 700 g mięsa wołowego (użyłam łopatki wołowej)
- ok. 900 g karkówki wieprzowej bez kości
- 1 kg cebuli
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4-5 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- majeranek
- rozmaryn
- olej
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypywanie ciasta
Dodatkowo:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (marchewki, pietruszkę i selera nie obieramy przed gotowaniem, zrobimy to później) gotujemy wszystko do miękkości . Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Warzywa obieramy i razem z mięsem mielimy w maszynce. Zmielone mięso i warzywa łączymy z podsmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem i rozmarynem. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Podajemy z podsmażoną cebulką!