Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
  • Pierogi z mięsem

Pierogi robiła moja babcia.. mama.. teraz robię ja! Ruskie, z kapustą i grzybami i te najbardziej lubiane przez mojego męża – pierogi z mięsem! Pamiętam, jak je robiłam pierwszy raz.. Strasznie się stresowałam. Czy będą dobre, czy ciasto będzie cienkie, farsz smaczny. Pół nocy je lepiłam, zrobiłam ich wtedy ponad 100 ale było warto – wyszły idealne!

Składniki na farsz:

  • ok. 400 g surowego boczku (bez żeberek)
  • ok. 700 g mięsa wołowego (użyłam łopatki wołowej)
  • ok. 900 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 1 kg cebuli
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4-5 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • rozmaryn
  • olej

pierogi3 - Pierogi z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypywanie ciasta

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła

pierogi - Pierogi z mięsem

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa (marchewki, pietruszkę i selera nie obieramy przed gotowaniem, zrobimy to później) gotujemy wszystko do miękkości . Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Warzywa obieramy i razem z mięsem mielimy w maszynce. Zmielone mięso i warzywa łączymy z podsmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem i rozmarynem. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Podajemy z podsmażoną cebulką!

pierogi2 - Pierogi z mięsem

Pozostaw odpowiedź