Uwielbiam szpinak! Mogłabym go jeść codziennie. Dziś przygotowałam pierogi ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Pyszne, idealnie doprawione o wyrazistym smaku. Do tego rewelacyjny bazyliowy sos ze świeżymi pomidorami.
Składniki na farsz:
- 1 kg mrożonego szpinaku całe liście
- 3-4 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- 200 g sera feta
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypywanie ciasta
Składniki na sos bazyliowy z pomidorami:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- ½ szklanki liści bazylii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1-2 świeże pomidory
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Farsz odstawiamy żeby ostygł.
Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Przygotowanie sosu bazyliowego z pomidorami:
Śmietankę z bazylią miksujemy na jednolity sos. Sos przelewamy do patelni i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Podajemy polane sosem bazyliowym.
Ola
Written on 14 maja 2016
Cudo na talerzu. Do tej pory robiłam taki farsz i zapiekałam w dużych muszlach, ale w wersji pierogowej też pewnie będzie pycha;)
Kuchnia Marty
Written on 14 maja 2016
Olu, muszle też nadziewam takim farszem 🙂 Są pyszne!
Robert
Written on 15 maja 2016
…do szpinaku dodaje się czosnek i gałkę – dwa duże ząbki rozduszone i łyżeczkę gałki, masło – ale Twoje też pewnie dobre, choć gałka z czosnkiem jest regułą)))
Kuchnia Marty
Written on 15 maja 2016
Czy gałka i czosnek to reguła.. Hm.. nie wiem. Mnie do szpinaku przekonał znany polski Szef kuchni i on nie dodawał gałki, a to nie znaczy, że nie wypróbuję Twojej propozycji
Pierogarnia
Written on 3 marca 2018
Super jest ten pomysł z sosem bazyliowym i papryką. Dzięki za fajny przepis i czekam na więcej inspiracji. Pozdrowienia
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
Cieszę się, że Cię zainspirowałam