Jedna kacza pierś, a tylu chętnych żeby ją zjeść! Dziś pierwszy raz przyrządziłam pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną. Kulinarny sukces! Pychaaa!
Mięsko idealnie wysmażone, a do tego wyborna, czerwona kapusta duszona w czerwonym winie z żurawiną – podana w pieczonym jabłku – brzmi kusząco?
Składniki na piersi z kaczki:
- 2 piersi z kaczki
- 3-4 łyżki ziół prowansalskich
- kilka gałązek świeżego rozmaryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
Składniki na czerwoną kapustę:
- 800 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 120 g suszonej żurawiny
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 130 ml wywaru/buliony warzywnego
- 130 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- 2 spore jabłka
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
Składniki na pieczone ziemniaczane łódeczki:
- ½ kg ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól
- opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie kapusty:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem, octem balsamicznym i czerwonym winem. Dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, brązowy cukier i żurawinę. Gotujemy ok. 25-30 minut aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Dodatkowo możemy zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka, dzięki temu po upieczeniu skórka będzie ładnie wyglądać. Do środka nakładamy kapustę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut.
Przygotowanie piersi z kaczki:
Mięso płuczemy i oczyszczamy. Nacinamy skórę – należy uważać żeby nie naciąć mięsa. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwę i czosnek – wcieramy dokładnie w mięso. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu. Naczynie przykrywamy i marynujemy ok. 30 minut, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy piersi od strony skórki przez ok. 8-9 minut, obracamy na drugą stronę i smażymy ok. 7-8 minut. Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na kilka minut w celu podgrzania mięsa.
Przygotowanie ziemniaczanych łódeczek:
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.
Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
Kaczuszkę podajemy pokrojoną w plasterki z ziemniaczanymi łódeczkami i kapustą.
Robert
Written on 15 maja 2016
Słusznie kroisz kaczkę w plasterki, ale podejrzewam, że z tym odgrzewaniem się pomyliłaś – max ile upieczona może leżeć na desce to 7 minut, potem już jej nie można odgrzewać. Ponadto, kacze piersi mają tyle tłuszczu, że nie jest im potrzebna oliwa, lecz wino, które Ty wlewasz do kapusty. Gwarantuję Tobie, że moją kapustę jest znacznie łatwiej przyrządzić, a smakuje również wybornie, być może również można ją włożyć do Twego jabłka. Ale po co tyle czasu poświęcać kapuście??
Widzę, że o przyprawach i efektach ich stosowania masz mgliste pojęcie. Dodajesz zioła prowansalskie? do kaczki? dlatego, że to ładnie brzmi? znacznie trafniejsza do kaczki jest marynata z winem cytryną, żeby pozbyć się kaczego smrodku i zabarwić bukiet zapachów lekko orientalnie – możesz również użyć w marynacie mieszaniny pomarańczy z cytryną i winem białym wytrawnym, lub półsłodkim. Kuriosum tego przepisu jeśli chodzi o przyprawy jest czosnek, który pasuje wszędzie ale nie do kaczki. Żeby podkreślić bukiet orientalny należy dodawać przypraw aromatycznych, np kolendry – ona świetnie się skomponuje z pomarańczą, cytryną, winem.
Do kapusty koniecznie dodaj pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.
Tutaj masz mój przepis i jest to przepis profesjonalny, nie amatorski – mimo wielkiego szacunku.
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-internautow/piersi-kacze-z-ziemniakami-i-kapusta-modra_przepis/364
Kuchnia Marty
Written on 15 maja 2016
Dziękuję za obszerną analizę mojego przepisu 🙂 Ja akurat nie uważam się za wybitnego znawcę kuchni polskiej ale w wielu przepisach właśnie czosnek i majeranek (który wchodzi w skład ziół prowansalskich) to podstawa i dodaje się je do marynaty. O gustach nie dyskutuję! Pozdrawiam