Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6757.900 - Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba
Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba
  • 6757.900 - Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Pietruszka od stuleci gości na naszych stołach. Należy do warzyw z rodziny selerowatych. Uprawiana jest na całym świecie. Wykorzystujemy zarówno jej owoce, liście (natkę) jak i korzeń.

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Dla większości z nas pietruszka to główny składnik włoszczyzny, dodatek do surówek i sałatek. Jeśli chodzi o smak, to pietruszka ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście uwielbiam smak pietruszki, bardzo aromatyczny, lekko słodkawy o intensywnym zapachu. Niektórzy twierdzą, że jest gorzkawy i mdły 🙁

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Bez względu na to, czy przepadamy za tym warzywem czy nie, powinniśmy zadbać aby nie zabrakło go w naszej codziennej diecie. Mało kto wie, że to niepozornie wyglądające warzywo jest prawdziwą multiwitaminową bombą!

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak:

  • beta karotensilny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu oraz chroni przed komórkami rakowymi
  • witamina C zawiera jej czterokrotnie więcej niż cytrusy. Wystarczy 1 łyżka natki pietruszki aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • fluor i wapńwspomagają rozwój kości i zębów
  • kwas foliowywspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
  • chlorofildziała przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Skuteczny w zwalczaniu kataru i kaszlu
  • żelazozapobiega anemii
  • niezbędne kwasy tłuszczoweobniżają ciśnienie krwi i zapobiegają nowotworom

 

Ponadto pietruszka zawiera również magnez, siarkę, błonnik, prowitaminę A, witaminy: K, PP, E i śladowe ilości witaminy B12.

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Właściwości lecznicze pietruszki:

  • pomaga zwalczać przeziębienie, gorączkę oraz infekcje
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • ma właściwości moczopędne
  • pomaga zwalczać anemie dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego
  • zapobiega próchnicy
  • wspomaga trawienie
  • reguluje cykle menstruacyjne, ma działanie rozkurczające (łagodzi bóle menstruacyjne)

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

 

Tak jak na początku wspominałam wielu z nas nie wyobraża sobie smaku niedzielnego rosołu, aromatycznego sosu, czy sałatki jarzynowej bez dodania pietruszki! Ja poniżej przedstawię kilka propozycji jak z tego warzywa wyczarować coś naprawdę pysznego!

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

 

1. TEMPURA Z PIETRUSZKI

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 ml zimnej gazowanej wody

 

Dodatkowo:

  • 1 natka pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Natkę pietruszki myjemy i dzielimy na mniejsze części. Korzeń z pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

W misce mieszamy mąki i sodę, dodajemy roztrzepane jajko i zimną wodę gazowaną. Mieszamy aż składniki się połączą. Masa ma mieć grudki!

W rondelku albo na patelni rozgrzewamy olej. Do miseczki wsypujemy trochę mąki. Warzywa obtaczamy w mące, a następnie w cieście i smażymy aż będą złotobrązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy ciepłe z ulubionym sosem lub dipem.

 

2. CHIPSY Z PIETRUSZKI

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Składniki:

  • 3 pietruszki
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

 

3. FRYTKI Z PIETRUSZKI:

Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Składniki:

  • 4 pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki/frytki. Smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem.

 

Pozostaw odpowiedź