Pikantna zupa rybna z dorsza ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Połączenie bulionu rybnego z dorszem, krewetkami, pomidorami, selerem naciowym i czosnkiem sprawia, że zupę można jeść i jeść.. Osobiście lubię ją najbardziej następnego dnia, jak smaki się „przegryzą”.
Składniki na bulion rybny:
- ok. 1 ½ kg dowolnych ryb patroszonych z głowami (u mnie flądry i karasie)
- pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, korzeń selera, por)
- ½ kopru włoskiego (fenkuł)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- ok. 2 litrów wody
Składniki na zupę rybną:
- ok. 1kg fileta z dorsza bez skóry
- 15 średnich krewetek surowych, ewentualnie mrożonych
- 2 puszki pomidorów (ok. 800 g)
- ½ kopru włoskiego (fenkuł)
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 cebule
- 1 biała część pora
- 2-3 marchewki
- 4-5 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki papryki chili lub płatków chili
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- cukier do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Przygotowanie bulionu rybnego:
Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.
Przygotowanie krewetek:
Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem. Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża. Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.
Przygotowanie zupy rybnej:
Cebulę pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebulę, pora i łodygi selera naciowego. Ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Podawać z pieczywem.
Anna Anna przez Facebook
Written on 10 listopada 2014
mmmm wygląda smacznie 🙂
Gosia
Written on 4 kwietnia 2016
zupa przepyszna, wlasnie skonczyłam robic, dziekuje za ten przepis.
Kuchnia Marty
Written on 4 kwietnia 2016
Gosiu, bardzo się cieszę, że zupa smakowała. Pozdrawiam
Dorszak 62
Written on 5 września 2016
Witam, zupa wygląda na przepyszną a przepis ciekawy. Obiecuję gotowanie w sobotę. Mam głowy i kręgosłupy dorszowe (wróciłem z rejsu wędkarskiego 🙂 ) i zrobię zupę na dorszach + Twoje dodatki. Mój syn wybrał ten przepis ha, ha, ha…..będzie pycha!!!! Dzięki.
Kuchnia Marty
Written on 5 września 2016
Syn wie co jest dobre! Mniam… świeże, własnoręcznie złowione rybki – marzenie! Mam nadzieję, że zupa będzie smakować – koniecznie daj znać!
mario
Written on 4 lutego 2017
Witam za zupe zaraz sie zabiore a powiedz mi ten fajny stół to sama czy ktoś zrobił i proszę o przepis jak zrobić taki stół.
Kuchnia Marty
Written on 4 lutego 2017
Ten stół to deski 🙂 Możesz też poszukać paneli i złożyć samemu 🙂