Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3085.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco
4
Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco
  • 3085.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Wszyscy znamy tradycyjne gołąbki. Dziś zupełnie inne, pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco. Przygotowywałam je pierwszy raz i na pewno do nich wrócę! Uwielbiam soczewicę, daję poczucie sytości i jest idealna na chłodne dni. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili, która jest zarówno w nadzieniu jak i sosie taco! Polecam!

3107.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Składniki na farsz:

  • 800 g czerwonej soczewicy
  • 4 cebule
  • 2 spore papryki (dowolny kolor)
  • 1 papryczka chili
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manna
  • 2 łyżki cząbru suszonego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki bulionu dowolnego

 

Składniki na sos taco:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ½ zielonej papryki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 2 główki kapusty włoskiej

3041.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Z kapusty włoskiej wycinamy głąb i blanszujemy liście we wrzątku przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

 

Przygotowanie farszu:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. 2 kostki bulionu rozpuszczamy w 6 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Jak już soczewica się ugotuje dodajemy do niej podsmażoną cebule z papryką i cząber. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy jajko, kaszę manna, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy.

3049.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Przygotowanie gołąbków:

Kilka liści kapusty układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zwijamy. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je łyżką sosu sojowego rozrobionego w ¾ szklanki ciepłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.

3061.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Przygotowanie sosu taco:

Cebulę, paprykę słodką i paprykę chili drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy kminek, kolendrę i doprawiamy do smaku cukrem, sola i pieprzem.

3068.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Pikantne gołąbki z soczewicy i papryki podajemy z sosem taco!

3106.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

3076.900 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Komentarze

Pozostaw odpowiedź