Wszyscy znamy tradycyjne gołąbki. Dziś zupełnie inne, pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco. Przygotowywałam je pierwszy raz i na pewno do nich wrócę! Uwielbiam soczewicę, daję poczucie sytości i jest idealna na chłodne dni. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili, która jest zarówno w nadzieniu jak i sosie taco! Polecam!
Składniki na farsz:
- 800 g czerwonej soczewicy
- 4 cebule
- 2 spore papryki (dowolny kolor)
- 1 papryczka chili
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manna
- 2 łyżki cząbru suszonego
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 2 kostki bulionu dowolnego
Składniki na sos taco:
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ½ zielonej papryki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- sól
- pieprz
- cukier
Dodatkowo:
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 2 główki kapusty włoskiej
Z kapusty włoskiej wycinamy głąb i blanszujemy liście we wrzątku przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw.
Przygotowanie farszu:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. 2 kostki bulionu rozpuszczamy w 6 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Jak już soczewica się ugotuje dodajemy do niej podsmażoną cebule z papryką i cząber. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy jajko, kaszę manna, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy.
Przygotowanie gołąbków:
Kilka liści kapusty układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zwijamy. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je łyżką sosu sojowego rozrobionego w ¾ szklanki ciepłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Przygotowanie sosu taco:
Cebulę, paprykę słodką i paprykę chili drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy kminek, kolendrę i doprawiamy do smaku cukrem, sola i pieprzem.
Pikantne gołąbki z soczewicy i papryki podajemy z sosem taco!
foodmania
Written on 3 stycznia 2015
nietypowe i zapewne pyszne wydanie gołąbków!
Marta
Written on 3 stycznia 2015
🙂
na gazie
Written on 3 stycznia 2015
witam:)
świetna propozycja gołąbków ja ostatnio robilam w jarmuzu 😉 ale twoje to pokusa
Marta
Written on 3 stycznia 2015
Dziękuję! Jeśli lubisz pikantne potrawy to na pewno Ci zasmakują 🙂