Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7839.900 - Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu
2
Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu
  • 7839.900 - Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Pyszne, bardzo syte i bezmięsne pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu to pomysł na szybki i prosty obiad, który zaskoczy smakiem!

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • 2 spore papryki (dowolny kolor)
  • ½ ostrej papryczki peperoni
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej + dodatkowo bułka tarta do panierowanie medalionów
  • 1 łyżka cząbru suszonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka bulionu na żeberkach

Dodatkowo:

  • 1 niewielki brokuł
  • 1 mały, gęsty jogurt naturalny (150 g)
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta suszonych płatków chili lub chili w proszku
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
  • 1-2 suszone pomidory
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • ½ cytryny
  • kilka kropli oliwy z oliwek

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i peperoni myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. Bulion na żeberkach rozpuszczamy w 3 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i dodajemy do cebuli i papryki. Zmniejszamy palnik i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Dodajemy cząber, majeranek i świeży tymianek. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy ser, jajka, słonecznik oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie medaliony, na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w bułce tartej  i smażymy na złoty kolor.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, suszone pomidory i czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.

Medaliony z soczewicy i twarogu podajemy z brokułem i sosem jogurtowo czosnkowym.

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Komentarze

Pozostaw odpowiedź