Święta tuż tuż, a to idealny moment żeby zaprosić swoich bliskich do stołu i przygotować coś pysznego. Boże Narodzenie to magiczny okres, nic więc dziwnego, że świąteczne menu i dekoracje przygotowujemy z największą dbałością. Jeśli szukacie pięknego i eleganckiego serwisu obiadowego koniecznie skorzystajcie z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar.
Wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE, a na świąteczny obiad przygotujcie takiego pikantnego kurczaka nadziewanego kaszą i mięsem. Kurczak nie tylko pięknie się prezentuje ale również wybornie smakuje.
Składniki na marynatę:
- 1 cały kurczak (ok. 1700-2000 g)
- 60 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonego imbiru
Składniki na farsz:
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g karkówki
- 2-3 kurze wątróbki
- 1 cebula
- 1 małe jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
Dodatkowo:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie marynaty:
Kurczaka dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem (z zewnątrz i wewnątrz).
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i równomiernie smarujemy czosnkowym masłem całego kurczaka. W miseczce mieszamy pozostałe przyprawy i posypujemy nimi kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin chowamy do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie farszu:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby suszone płuczemy i gotujemy ok. 15-20 minut, następnie odcedzamy na sicie. Karkówkę, grzyby, cebulę, wątróbkę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Kurczaka napełniamy farszem, nóżki zakładamy na krzyż i przewiązujemy spożywczym sznurkiem. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, jeśli pozostał nam jakiś farsz to również można go przełożyć do naczynia. Kurczaka podlewamy 3-4 łyżkami wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy naczynie i odkrytego kurczaka pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie temperaturę pieczenia zwiększamy do 200 stopni. Masło ucieramy z miodem i równomiernie smarujemy nim kurczaka, podpiekamy mięso jeszcze ok. 10 minut aż skórka ładnie się zarumieni.
Upieczonego kurczaka kroimy na porcje, podajemy z farszem i na przykład z gotowaną brukselką z marchewką.
Smacznego!
Archie
Written on 16 listopada 2016
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 listopada 2016
🙂 dziękuję bardzo! Również pozdrawiam
Agata
Written on 15 listopada 2017
Bardzo apetycznie wyglada kurczak, na sto procent wyprobuje ten przepis przy najblizszym obiedzie niedzielnym, wiekszosc dan juz sie nam znudzila zbyt czesto robie to samo, a przeciez jest tyle wspanialych przepisow.
Kuchnia Marty
Written on 16 listopada 2017
Mam nadzieję, że będzie smakował 😛