Moje dziecko nie mogło się zdecydować co woli na obiad – pizze czy pulpeciki, postanowiłam połączyć te dwa dania i tak powstała pizza z klopsa 🙂
Muszę przyznać, że smakowała rewelacyjne, mięso dzięki dodaniu do niego sosu pomidorowego jest bardzo soczyste i delikatne! Przepis godny polecenia.
Składniki na klopsa:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 duże jajko
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego (PATRZ przepis poniżej)
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- suszona bazylia i oregano do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie szczypta cukru
Dodatkowo:
- kilka plasterków wędzonego boczku lub np. salami
- 2-3 pieczarki
- 100 g startej mozzarelli
- ½ czerwonej papryki
- kilka czarnych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego ( z przepisu powyżej)
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Sosu wyjdzie więcej niż potrzeba do przepisu, polecam pozostały podać z ulubionym makaronem J
Przygotowanie klopsa:
W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajko oraz 1/3 szklanki sosu pomidorowego. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Spód okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy mięso, równomiernie rozkładamy. Pieczemy ok. 30-35 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę, po wierzchu klopsa smarujemy 3-4 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy startą mozzarellą, pieczarkami i papryką pokrojonymi w plasterki oraz oliwkami. Układami plasterki wędliny i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tym razem na 20 minut.
Przed podaniem pizze z klopsa posypujemy listkami świeżej bazylii.
Podajemy z ulubioną sałatką.
Smacznego!