Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pizza z klopsa
Pizza z klopsa
  • Pizza z klopsa

Moje dziecko nie mogło się zdecydować co woli na obiad – pizze czy pulpeciki, postanowiłam połączyć te dwa dania i tak powstała pizza z klopsa 🙂

Muszę przyznać, że smakowała rewelacyjne, mięso dzięki dodaniu do niego sosu pomidorowego jest bardzo soczyste i delikatne! Przepis godny polecenia.

3485 - Pizza z klopsa

Składniki na klopsa:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki sosu pomidorowego (PATRZ przepis poniżej)

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia i oregano do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie szczypta cukru

Dodatkowo:

  • kilka plasterków wędzonego boczku lub np. salami
  • 2-3 pieczarki
  • 100 g startej mozzarelli
  • ½ czerwonej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego ( z przepisu powyżej)

3491 - Pizza z klopsa

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Sosu wyjdzie więcej niż potrzeba do przepisu, polecam pozostały podać z ulubionym makaronem J

3498 - Pizza z klopsa

Przygotowanie klopsa:

W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajko oraz 1/3 szklanki sosu pomidorowego. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Spód okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy mięso, równomiernie rozkładamy. Pieczemy ok. 30-35 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę, po wierzchu klopsa smarujemy 3-4 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy startą mozzarellą, pieczarkami i papryką pokrojonymi w plasterki oraz oliwkami. Układami plasterki wędliny i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Przed podaniem pizze z klopsa posypujemy listkami świeżej bazylii.

Podajemy z ulubioną sałatką.

Smacznego!

3508 - Pizza z klopsa

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź